Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Nevidna meja

Kilian Jornet
Nevidna meja

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-278-207-8
Naslov izvirnika La frontera invisible
Leto izdaje izvirnika 2013
Prevod Veronika Rot
Spremna beseda Nejc Kuhar
Urejanje Špela Zupan

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 13 cm
310 g
236 strani
Tip knjige
potopis
Kategorije
šport in zdravje > gorništvo in alpinizem
biografije in spomini

Povej naprej

O knjigi

Zgodba, ki jo Kilian Jornet pripoveduje, je razpeta med stvarnostjo in izmišljijo. Prvi del, še posebno prvi dve poglavji, temelji na resničnih dogodkih. Za odpravo v Himalajo je navdih dobil v izkušnjah, ki jih je doživel pozimi leta 2013 v Nepalu z dvema kolegoma (Jordijem Tosasem in Jordijem Corominasem). Liki, njihove zgodbe in oseba, ki jo knjiga nagovarja, pa so del njegove domišljije.

"Knjiga bo marsikoga navdušila še bolj kot njegovi tekmovalni uspehi, saj tudi tu že premika meje mogočega in postavlja nove kriterije osvajanja visokih gora. Knjiga ima visok tempo, kot njegovo življenje in bralcu praktično ne pusti dihati, zagotovo pa mu da razmišljati, saj v njej lahko najdemo veliko življenjskih napotkov. Skratka, knjiga vredna branja, tudi zato, ker je del nje posvečen Sloveniji." (Nejc Kuhar)

Recenzija Bukla

Jornet (1987), španski gorski tekač in turni smučar, ki je že pri 25 letih v svojem športu dosegel praktično vse, kar se je dalo doseči (kar nekaj tega je popisal v svoji prvi knjigi Teči ali umreti, ki je pri nas izšla 2012), je v svojem drugem knjižnem delu, ki je izvirno izšlo leta 2013, stopil korak naprej tako v športnem, kot tudi v pripovednem smislu. V Nevidni meji nas Jornet pelje skozi vratolomna turna prečenja v Alpah, ki jih sestavljajo tisoči višinskih metrov vzpona v snegu in strmi smučarski spusti po nagibu več kot 50 stopinj, njegova navdihujoča pripoved pa se prekine v trenutku, ko je priča smrti sopotnika, pod katerim se udre opast in ga odnese v globino. To Jorneta potisne v melanholično stanje meditacije visoko v alpsko zatočišče, v katerem skuša predelati to nesmiselno smrt, ki se je prikradla po nevidni meji med življenjem in smrtjo, tu pa razmišlja tako o smislu svojega športnega udejstvovanja kot o bistvu življenja nasploh. Vendar pa, kot se izkaže v nadaljevanju, je ta postanek zgolj oprimek za nadaljnje podvige, v katere ga zvabijo novi prijatelji in novi izzivi, ki jih je po svetu še neznansko mnogo, tako da ga pot pripelje v Nepal in Himalajo. Bolj ponotranjen in artikuliran kot v prvi knjigi, se nam Jornet tokrat kaže kot športnik, ki je mladostno preganjanje že pustil za seboj, pri čemer pa vse pomembnejšo vlogo igra tudi (izmišljena) ženska, na katero naslavlja svojo pripoved in ki ga nežno popelje tudi pod skrivnosti belih skal našega Triglava. Seveda pa ga tu ne uspe dolgo zadržati. Inspirativno.

Samo Rugelj, Bukla 115

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...