Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zagovor svobodnega trga

Moralni razlogi, ki podpirajo svobodno ekonomijo
Robert Sirico
Zagovor svobodnega trga

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Družina
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-222-961-0
Naslov izvirnika Defending the Free Market
Podnaslov izvirnika The Moral Case for a Free Economy
Leto izdaje izvirnika 2012
Prevod Sonja Trampuš
Spremna beseda Andrej Naglič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 12 cm
370 g
331 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > ekonomija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Avtor pričujoče knjige Robert Sirico je mojster pisane besede. Z neprekosljivo jezikovno eleganco, združeno z izjemno izpovedno močjo, razgrinja pred nami pester razpon ključnih gospodarskih in bivanjskih izzivov današnjega časa. Njegova prepričljiva predstavitev odgovorov na zastavljena življenjska vprašanja, kako naprej, je za bralca tako zanimiva, da obogaten z novimi spoznanji knjige ne odloži do konca.
dr. Lovro Šturm

V Zagovoru svobodnega trga duhovnik Robert Sirico izhaja iz družbenega nauka katoliške Cerkve in dosledno ostaja v njegovih okvirih. Pogled na ekonomsko življenje utemelji na svobodni gospodarski pobudi in svobodnem trgu, ki sta sredstvo v službi dostojanstva in svobode človeka.
mag. Andrej Naglič

V pravem pomenu je kapitalizem ekonomska sestavina naravnega toka svobode. Kapitalizem ponuja široko pravico do lastništva, poštena in enakovredna pravila za vse ljudi, dosledno upoštevanje pravil lastništva, priložnosti za dobrodelnost in široko uporabo virov. Povsod, kjer je bil resnično uveden, je spodbujal ustvarjalnost, rast, obilje in predvsem ekonomsko uporabo načela, da ima vsako človeško bitje svoje dostojanstvo, ki ga je potrebno spoštovati.
Robert Sirico

Recenzija Bukla

Sirico (1951) je katoliški duhovnik in ustanovitelj ameriškega inštituta Action, ki promovira povezanost med vero in svobodo. Njegova knjiga iz leta 2012 Zagovor svobodnega trga je malce drugačen pogled na svobodno ekonomsko dejavnost, ki izhaja iz podmene, da ena temeljnih izjav ekonomista Maynarda Keynesa – »Na dolgi rok smo vsi mrtvi« – v enem samem stavku zaobjame temeljno anomalijo njegovega ekonomskega pogleda na svet, saj s tem nedvoumno promovira sebično ukvarjanje s samim seboj. Sirico pa na drugi strani trdi, da ekonomija v svojem bistvu ne temelji na denarju, temveč na človekovem aktivnem delovanju v svetu, zato se mu zdi ekonomistično pojmovanje človeka kot egoističnega individualista, ki samo ves čas izračunava stroške in koristi, veliko preozko ter v vsakdanjem življenju, prežetem tudi s samospraševanjem o bistvu našega bivanja, vsekakor premalo realno. Sirico nam skozi knjigo skuša spreobrniti mnoge stereotipe, ki jih imamo o sodobnem kapitalizmu (tako, denimo, trdi, da nizkih plač v korporacijah, ki zaposlujejo v tretjem svetu, ne moremo presojati z lastnimi, zahodnimi merili, temveč z lokalnimi), ob tem pa skuša pokazati, kako je kapitalizem povsod, kjer je bil uveden, spodbudil ustvarjalnost, rast in obilje.

Samo Rugelj, Bukla 91-92

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...