Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zlati holokavst: Izvor cigaretne katastrofe in poziv k njeni odpravi

Kako so proizvajalci cigaret ustvarili popoln stroj za zasvojenost in posledice kajenja napravili za »lanski sneg«
Robert N. Proctor
28,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba UMco
Zbirka Angažirano
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-6954-59-4
Naslov izvirnika Golden Holocaust
Leto izdaje izvirnika 2011
Prevod Sandi Kodrič
Urejanje Samo Rugelj

Povej naprej

Založnik o knjigi

Za posledicami kajenja v Sloveniji vsako leto umre vsaj 3.600 ljudi, kar cigarete postavlja za najbolj smrtonosno zasvojenost pri nas. Pri tem velja izpostaviti, da protitobačni zakon izpred nekaj let ni dal pričakovanih učinkov v kontekstu bistvenega zmanjševanja kajenja.

V Sloveniji je poleg tega v toku nov krog usklajevanja protitobačnih ukrepov z direktivami Evropske unije. Zaradi tega domišljena in znanstveno utemeljena monografija Zlati holokavst, ki je v celoti napisana na podlagi dokumentov, pridobljenih po tožbah proti tobačni industriji, izhaja v pravem času, saj med drugim prikazuje zgodbo tobačne industrije z vidika javnega zdravja, še posebej njen brutalen boj proti zdravju človeštva s ciljem, da si pridobi finančno korist ne glede na javnozdravstvene posledice.

Za razliko od drugih knjig s področja prikaza posledic kajenja, ki obravnavajo vlogo tobačne industrije bolj od daleč in z nevtralne perspektive, Zlati holokavst – zaradi poznavanja internih dokumentov tobačne industrije – razgali njene »poslovne« strategije s ciljem ohraniti dobiček za vsako ceno. Tobačna industrija je z vsemi sredstvi želela preprečiti izid knjige, saj so v sodnih postopkih – avtor je nastopal kot priča žrtev tobačne industrije na sodiščih – med drugim zahtevali tudi zaplembo rokopisa.

Robert N. Proctor v knjigi Zlati holokavst natančno opiše razvoj tobačne industrije ter vse njene metode, kot so širjenje dvoma in ustvarjenje nevednosti v zvezi s kajenjem, prodajanje cigaret prek umetnosti in športa, prevara s filtri, prevara z izmerjenimi vrednostmi nikotina in katrana ter povečanje zasvojljivosti cigaret. Vse to so bile vse razvojne stopnje, s katerimi je prišlo do izjemno široke uporabe tega škodljivega izdelka, pravzaprav edinega, ki vas ubije, če ga uporabljate v skladu z navodili.

Knjiga Zlati holokavst prinaša vpogled v več kot 70-letni boj finančno močne in zločinske tobačne industrije ter njenih zaveznikov, proti pogumnim in žal le redkim posameznikom, ki se niso pustili zavesti, podkupiti ali prestrašiti ter so si prizadevali razkriti vse tančice delovanja tobačnih proizvajalcev. Knjiga, ki je tako v anglosaškem kot francoskem kulturnem okolju, kjer je prevod izšel leta 2014, dokončno spremenila odnos do tobaka.

Robert N. Proctor je profesor zgodovine znanosti na Univerzi Stanford v ZDA. Je avtor številnih nagrajenih knjig, poleg tega pa je tudi sodelavec Ameriške akademije znanosti in umetnosti. S knjigo Zlati holokavst (v slovenščini izhaja avtorsko prirejena izdaja skoraj 800-stranske monografije z istim naslovom), je Proctor potem, ko je s svojo raziskovalno ekipo pregledal več milijonov dokumentov, napisal najbrž najbolj izčrpno knjigo o notranjem delovanju tobačne industrije ter kot prvi iz te stroke na sodišču tudi pričal proti njej. Ta v zadnjih desetletjih ni izbirala sredstev in tehnologije za svoj ultimativni cilj: zasvojiti čim več uporabnikov in jih s tem spremeniti v svoje nenehne potrošnike ter stroje za nenehno proizvodnjo lastnega dobička, pri tem pa kar se da spretno otopiti ost javno zdravstvenih ugotovitev o škodljivosti kajenja.

»Zlati holokavst je najpomembnejša knjiga o kajenju v zadnjih petdesetih letih. Proctorjeva unikatna mešanica strokovnega pristopa, privlačnega branja, duhovitosti in širšega družbenega razumevanja prinaša zgodbo, ki se ne ustraši nobenih tabujev, njen rezultat pa so zaključki, ki jih ne more prezreti nobena vlada. Knjiga, ki bo vplivala na zgodovino javnega zdravja.«

– Profesor Mike Daube, predsednik avstralskega sveta za zdravje in proti kajenju

»Mogočna obsodba najsmrtonosnejše industrije na svetu.«

– John R. Seffrin, predsednik ameriškega združenja za boj proti raku

»Globalno zdravje bo večni dolžnik Robertu Proctorju.«

– Allan M. Brandt, avtor knjige Sto letje cigarete (The Cigarette Century)

»Prelomna knjiga na področju medicine in zgodovine znanosti … briljantno.«

– Ian Boal, Birkbeck College, London

 

o knjigi v drugih medijih

Sobotno branje na Radiu Prvi:
»Ena smrt je tragedija, milijon smrti je statistika.« Te besede pripisujejo Stalinu, a bi prav lahko izvirale tudi od prodajalcev nikotina, je zapisal Robert Proctor, profesor zgodovine znanosti na Univerzi Stanford v Kaliforniji. V knjigi Zlati holokavst – Izvor cigaretne katastrofe in poziv k njeni odpravi razkriva umazane metode, laži in zvijače tobačnih velikanov. »Cigarete so mnogo nevarnejše, kot bi bilo treba, saj bi lahko izdelali take, ki ne bi povzročale zasvojenosti in pljučnega raka,« je prof. Proctor povedal v pogovoru za naš radio.

Recenzija Bukla

Kaj je cigareta? Načeloma vsi poznamo splošen odgovor na to vprašanje. Gre za megakorporativni, zvito oglaševani in vseprisotni industrijski izdelek, ki zasvaja in sčasoma pri marsikom povzroči tudi neozdravljive bolezni in smrt. A kmalu zatem se vedenje o tem potrošniškem proizvodu, ki je tako rekoč edini, ki te ubije, če ga uporabljaš v skladu z navodili, počasi neha. Tukaj vstopi ameriški profesor zgodovine znanosti s Stanforda Robert N. Proctor, sicer avtor številnih nagrajenih knjig ter tudi sodelavec Ameriške akademije znanosti in umetnosti, s svojim v več pogledih prelomnim delom Zlati holokavst. V njem je, potem ko je s svojo raziskovalno ekipo v skoraj desetletju dela pregledal več milijonov internih dokumentov, napisal najbolj dosledno in celovito knjigo o notranjem delovanju tobačne industrije ter kot prvi iz te stroke na sodišču tudi pričal proti njej. Ta v zadnjih desetletjih ni izbirala sredstev in tehnologije za svoj ultimativni cilj: zasvojiti čim več uporabnikov in jih s tem spremeniti v svoje nenehne potrošnike ter orodje za lastni dobiček, pri tem pa kar se da spretno otopiti ost javnozdravstvenih ugotovitev o škodljivosti kajenja. V Zlatem holokavstu Proctor skozi zgodovinsko, tehnološko ter trženjsko perspektivo z mnogimi primeri natančno opiše razvoj tobačne industrije ter vse njene metode zavajanja v zvezi s cigaretami, kot so širjenje dvoma in ustvarjanje nevednosti v zvezi s kajenjem, prodajanje cigaret prek umetnosti in športa, prevare s filtri, ventilacijo, izmerjenimi vrednostmi nikotina in katrana, ustvarjanje navidezno manjše škodljivosti ter stalno povečevanje zasvojljivosti cigaret. Vse to so bile razvojne stopnje, s katerimi je prišlo do izjemno široke uporabe tega uničujočega izdelka, v proizvod njo in prodajo katerega bi bilo treba po Proctorjevem mnenju bistveno poseči (denimo z zmanjšanjem vsebnosti nikotina in zvišanjem pH-vrednosti, da se strupeni dim ne bi več inhaliral), saj cigarete povzročijo preveč smrtnih izidov in pregloboko posegajo v javne zdravstvene proračune. Knjiga ima za Slovenijo več kot aktualen pomen, saj tu ravnokar poteka nov krog usklajevanja protitobačnih ukrepov z direktivami Evropske unije. Za posledicami kajenja v Sloveniji po uradnih podatkih vsako leto umre vsaj 3600 ljudi, kar cigarete postavlja na položaj najbolj smrtonosne zasvojenosti pri nas, protitobačni zakon izpred nekaj let pa ni dal pričakovanih učinkov v smislu bistvenega zmanjševanja kajenja, saj se delež kadilcev med odraslim prebivalstvom celo povečuje. Zato knjiga Zlati holokavst predstavlja prepotrebno vzgojno-izobraževalno delo tako glede informiranja o uničujočih učinkih cigaret kot tudi v splošnem smislu. Nekatere metode tobačne industrije so namreč povzele tudi druge industrije, denimo z ustvarjanjem dvoma pri podnebnih spremembah, povečano zasvojljivostjo svojih izdelkov in namernim zavajanjem potrošnikov. Knjiga, ki z analizo pomembne zasebne in javnozdravstvene teme spreminja pogled na svet!

Samo Rugelj, Bukla 122

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...