Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Ples: Plesovi v Devinu

I Ples a Duino = The Ples family in Devin
Mitja Močivnik
Ples: Plesovi v Devinu

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Založništvo tržaškega tiska
Leto izdaje 2015
ISBN 978-88-7174-175-8

Tehnične lastnosti
trda vezava
112 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > etnologija in antropologija

Povej naprej

O knjigi

Knjiga je kronika družine Ples in zajema časovno obdobje od srede 19. stoletja do konca 20. stoletja. Osrednja oseba družine je Miroslav Ples,avtorjev praded, ki je bil dolgoletni devinski župan (1887 - ‐1902) in hotelir.Objavljena so županova pisma in geografska karta občine,ki je imela večinsko slovensko prebivalstvo.Ples je bil ustanovitelj in prvi predsednik bralnega in pevskega društva “Ladija” v Devinu. V njegovem času je bil zgrajen občinski dom v katerem je imela svoje prostore slovenska šola. Bil je član izvršilnega odbora Narodno napredne stranke za goriško deželo.Sedaj se spominjamo stoletnice prve svetovne vojne. Dokumenti v knjigi pričajo o velikem razdejanju, ki ga je vojna prizadela Devinu na liniji fronte in Plesovi posesti. Štirje bratje Ples so bili avstro- ‐ogrski oficirji. Najstarejši brat Rudi je padel na vzhodni fronti v Galiciji, ostali trije pa so vojno preživeli. Ivan Ples, doktor prava in Leopold Ples, avtorjev ded, ki je od očeta kasneje prevzel posest in hotel, sta preživela ujetništvo v Rusiji. V Tomsku sta se leta 1919 priključila polku Matija Gubec, ki je imel v svoji sestavi slovenski bataljon. Ta del zgodovine je slovenski javnosti skoraj popolnoma neznan.

Obdobje med obema svetovnima vojnama je bil v Devinu čas raznarodovalne politike, spreminjanja slovenskih imen, zapiranja slovenskih šol in društev. Leopold Ples je v težkih okoliščinah obstal in nadaljeval z gospodarsko dejavnostjo in hotelirstvom. Hotel Ples je deloval od leta 1834 , v času prve svetovne vojne je bil porušen in kasneje obnovljen, do leta1994, ko so v njem dobili svoje prostore učenci mednarodne gimnazije Jadranskega zavoda združenega sveta.

Recenzija Bukla

S fotografijami in dokumenti bogato opremljena knjiga prinaša trojezično kroniko devinske slovenske družine od srede 19. do konca 20. stoletja. Plesovi so se zavzemali za ohranitev slovenščine na zahodnem robu slovenske poselitve, ki jo je s svojim italijansko-slovenskim slovarjem že leta 1607 zaznamoval menih Alasia da Sommaripa. Prva pomembna predstavnika družine sta bila hotelir Ivan Ples in njegov sin Miroslav, devinski župan na prelomu 19. in 20. stol. ki je ustanovil slovensko bralno in pevsko društvo Ladija. Nato stopijo v ospredje njegovi štirje sinovi s svojimi usodami v prvi svetovni vojni – italijansko topništvo je Devin povsem razrušilo – in po njej. Posebej v obdobju fašizma, ki je pravnukinji Tatjani onemogočil šolanje v slovenskem jeziku, priimek pa spremenil v Plezzo. Po drugi vojni so zahodni zavezniki družini vrnili priimek, a so razlastitve leta 1994 Plesove, kot poroča Tatjanin sin Mitja, znova prizadele.

Iztok Ilich, Bukla 116-117

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...