Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Skrivnostni tujec in demonski sovražnik

Drugi in drugost v slovenski slovstveni folklori
Anja Mlakar
Skrivnostni tujec in demonski sovražnik
24,00 € 24,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,72 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba ZRC, ZRC SAZU
Zbirka Studia mythologica Slavica – Supplementa
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-05-0169-5
Leto izdaje izvirnika 2019

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 17 cm
570 g
240 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > etnologija in antropologija
družbene vede > sociologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

V monografiji so na podlagi slovenske slovstvene folklore analizirani prikazi različnih tujcev, ki so bili prisotni na slovenskem ozemlju v preteklosti ali pa so prisotni še danes. Kljub pogosto stereotipizirani podobi tujcev, je raziskava pokazala, da se v pripovedih skriva izredna globina in kompleksnost, predvsem pa ta podoba pove več o Nas kot o Njih. Monografija prinaša teoretski pregled dosedanjih raziskav o drugosti v folkloristiki ter izbrane primere Drugih iz slovenske folklore umešča v širši mednarodni okvir s folklorističnega, antropološkega in zgodovinskega zornega kota. Zgodbe o Turkih, Napoleonovih Francozih in Hunih odražajo preplet zgodovinskih dejstev, arhetipskih predstav o nevarnih tujcih in ideoloških vplivov. Te povedke so močno vpete v fizični prostor in kot materializirani opomniki na njeno preteklost krepijo identitetno pripadnost predstavnikov skupnosti. Prikaz zgodovinskih agresorjev v slovenskem izročilu je seveda nekoliko drugačen od prikaza Judov in Romov, s katerimi so bili prebivalci slovenskega ozemlja v povsem drugačnem stiku.

Podobno velja tudi za novodobne tujce, ki jih tvorijo priseljenci iz drugih držav, za vse pa je značilno stereotipiziranje, generaliziranje ter projiciranje strahov in fantazij na Druge.

Recenzija Bukla

Monografija s podnaslovom Drugi in drugost v slovenski slovstveni folklori, ki natančneje opredeljuje njeno vsebino, se z različnih vidikov loteva vprašanj, ki jih prebuja in postavlja v ospredje sodobna problematika neobvladljivih migracijskih gibanj. Obravnavanje v medijih polarizacijo le še stopnjuje in oži prostor za ne vnaprej sovražno dojemanje in odzivanje.
Avtorica ugotavlja, da sta identiteta in drugost med seboj povezani in da svojo identiteto ustvarimo v odnosu do drugih. Na podlagi podatkov, ki jih ponuja slovenska slovstvena folklora, nato odkriva, koga in zakaj so posamezne skupnosti dojemale kot nepripadnika, tujca, Drugega. Prikazuje tudi, kakšna merila so pripadniki skupnosti uporabili za določanje (ne)pripadnosti svoji skupnosti in kaj nam to pove o tej (naši) skupnosti. Pri tem upošteva, da informacije, ki jih o Drugih daje slovstvena folklora, niso enake empirični realnosti teh tujih skupnosti in njenih pripadnikov.

Iztok Ilich, Bukla 148

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...