Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Vekuli riti u garžet

Folklorne in spominske pripovedi s Kraškega roba do Brkinov, Sežane in Razdrtega
Nada Kerševan
Vekuli riti u garžet
25,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba ZRC, ZRC SAZU
Zbirka Glasovi
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-254-888-9
Urejanje Marija Stanonik

Tehnične lastnosti
trda vezava
346 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
književnost in jezikoslovje > literarna zgodovina

Povej naprej

O knjigi

V knjigi je zbranih 541 folklornih in spominskih pripovedi, razporejenih v 10 razdelkov. Pripogvedi so z območja med Brkini, centralnim Krasom, Notranjsko, Vipavsko, Italijo, Istro in Hrvaško. Zajetih je 56 vasi, ki spadajo v kar šest občin: Koper, Hrpelje-Kozina, Divača Sežana, Postojna in Vipava.
Pestrost pripovedi 109 pripovedovalcev nam približa vpogled v življenje naših prednikov iz bližnje in daljne preteklosti: šege, praznovanja, vraževerja, verovanja, izvori imen vasi, krajev in hišnih imen pa tudi posebnosti Krasa z značilno burjo, kraškim pršutom, teranom in seveda skrivnostnimi, številnimi kraškimi jamami. Popestritev so anekdote in šaljive pripovedi, saj je bil humor vedno tisti, ki je ljudem pomagal skozi težke čase.
Zgodbe so se rojevale ob toplih ognjiščih, kjer so se ljudje družili, delali razna ročna dela in si krajšali dolge zimske večere. Nadarjeni pripovedovalci so kot iz rokava stresali razne pripovedi, tudi strašljive, ki so jih otroci kar vsrkavali, kljub temu, da so bile njihove oči vedno večje in ušesa so jim kar rasla.
In ti hvaležni mali poslušalci , ki so danes odrasli in tudi že starejši ljudje, so pripovedovalci vseh teh zgodb, ki so pred vami.
Uživajtev branju, ki vas bo v sočnih narečjih popeljalo skozi različna zgodovinska obdobja, ki so v krajih in ljudeh pustila nepozabne sledi.

Recenzija Bukla

Upokojena vzgojiteljica Nada Kerševan se z zbirko 541 folklornih in spominskih pripovedi Vekuli riti u garžet, zbranih v 56 vaseh na ozemlju od Kraškega roba do Brkinov, Sežane in Razdrtega, po trinajstih letih v zbirki Glasovi oglaša že drugič. Tokratne zapise pripovedi in pesmi – nekatere je tudi ilustrirala – je razvrstila v deset tematskih sklopov, ki segajo od pravljic prek različnih povedk do anekdot in šaljivk. Mozaično celoto je v branje ponudila tako, da jo je v uvodnem poglavju vložila v okvir iz stvarnih podatkov o naravnih, kulturnih, zgodovinskih ter drugih značilnostih in posebnostih območja med Brkini in Krasom, kjer jih je vztrajna zapisovalka rešila pred gotovo pozabo. V zadnjem delu knjige tudi tukaj ne manjkajo predstavitev narečij in govorov, slovarček manj znanih besed ter različni seznami in kazala.

Iztok Ilich, Bukla 123-124

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...