Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Fižol – na žlico, v solati, kot glavna jed in kot sladica

Od ribničana in češnjevca do maslenca in adzukija; z receptom za slovito fižolovo torto
Andreja Škrabec
Fižol – na žlico, v solati, kot glavna jed in kot sladica

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Coknpok, Zavod za okolje in kulturo
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-94466-0-7
Leto izdaje izvirnika 2018
Fotografije Marjan Artnak

Tehnične lastnosti
trda vezava
27,5 x 21,5 cm
1.180 g
203 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > kuharski priročniki

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga Fižol – na žlico, v solati, kot glavna jed ali kot sladica je mnogo več, kot le kuharica fižolovih jedi. Knjiga predstavi 69 receptov, katerim je skupna sestavina fižol.

V receptih najdemo več sort suhega fižola, nekaj receptov pa je namenjenih uporabi stročjega fižola. V knjigi je poleg receptov predstavljeno 18 sort fižola, ki se najbolj pogosto pojavljajo na policah naših marketov ali na tržnici. Vsekakor ne manjka kratka zgodovina fižola ter nekaj nasvetov za pripravo, shranjevanje in kuhanje fižola. Rdeča nit knjige so poleg receptov pregovori, zapisani v ribniškem narečju, ki se pojavijo prav pri vsakem receptu in ga s tem na poseben način obogatijo. Avtorica v knjigi na kratko povzame kulturno dediščino vasi Hrovača, z zapisi v ribniškem narečju pa izpostavi bogato narečno govorico ribniških krajev.

Recenzija Bukla

Odkar je Vaško etnološko turistično društvo Hrovača leta 2002 pripravilo prvi Fižolov dan, je ta z Ribnico skoraj že sprijeta vas postala središče gojenja in čaščenja fižola pri nas. Da je v tem koncu nastala tudi prava pravcata monografija o tej stročnici, v prvi vrsti seveda o njeni uporabi v kuhinji, tudi ni ne naključje ne nepomembna obrobnost. Njena v različne kulturne dejavnosti vpeta avtorica Andreja Škrabec si je namreč za to prireditev zamislila nekaj tako težko prestavljivega, kot je fižolova torta. Po neuspešnem začetku je kmalu, med drugimi jedmi iz fižola in s fižolom, postala ena osrednjih atrakcij Fižolovih dnevov. Uvodu v knjigo o zgodovini in veljavi fižola pri nas – s predstavitvami domačega ribničana, savinjskega sivčka, češnjevca, liščka, maslenca pa tudi več tujih sort – sledi 69 receptov za popestritev jedilnika ljubiteljev fižola.

Iztok Ilich, Bukla 146

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...