Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Leto okusov z V. V.

12 sodobnih menijev po Kuharskih bukvah Valentina Vodnika iz leta 1799
Janez Bogataj
Leto okusov z V. V.
35,00 € 35,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,05 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-278-457-7
Fotografije Tomo Jeseničnik
Urejanje Mateja Kvartič Dolinšek
Prevod povzetka Tjaša Mohar

Tehnične lastnosti
trda vezava
28,5 x 20,5 cm
850 g
139 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > kuharski priročniki

Povej naprej

Založnik o knjigi

Dvanajst odličnih slovenskih kuharskih mojstrov in mojstric na sodoben način interpretira 48 jedi iz prve slovenske kuharske knjige, Kuharskih bukev Valentina Vodnika (1799). Po 220 letih iz naše prehranske dediščine ustvarjamo menije po meri današnjega časa za naša vsakdanja ali praznična kulinarična doživetja. Knjiga za vse, ki jih ob ustvarjanju jedi zanimajo tudi njihove zgodbe!

Slovenski razsvetljenec, duhovnik, prevajalec, pesnik in jezikoslovec Valentin Vodnik se je zavedal pomena slovenskega jezika tudi na področju slovenske kulinarične terminologije. Leta 1799 je izdal Kuharske bukve, prvo kuharsko knjigo v slovenskem jeziku, in v njej opozarjal na uporabo zdravih živil, varčno uporabo maščobe in soli, čistočo v kuhinji in tudi na zunanjo podobo jedi. Vsi ti nasveti so bili odraz takratne problematike na področju prehranjevanja, hkrati pa dokaz, da je bil slovenski jezik na področju kuharske in prehranske terminologije popolnoma enakovreden z nekaterimi drugimi velikimi svetovnimi jeziki.

Vodnikove Kuharske bukve so lahko tudi odličen priročnik za današnjo rabo. Seveda ne v smislu nekakšnega kulinaričnega »muzeja«, ampak kot izhodišče za sodobno interpretiranje objavljenih receptov. Iz tega nabora smo za vsak mesec v letu sestavili po en meni, ki ga sestavljajo štiri jedi. Menije so pripravili najboljši slovenski kuharski mojstri in mojstrice. Pokazali so, v kolikšni meri jih motivirajo recepti s konca 18. stoletja. Seveda knjiga ni le prikaz njihovega mojstrstva ali motiv za obisk njihovih vrhunskih gostiln in restavracij, čeprav vabi tudi k temu; predvsem pa nam s konkretnimi primeri menijev in jedi pokaže, kako lahko iz naše prehranske dediščine ustvarimo nekaj, kar bo po meri današnjega časa, naših vsakdanjih ali prazničnih prizadevanj. Prav zato je namenjena širokemu krogu vseh, ki jih ob jedeh in jedilnih obrokih zanimajo tudi njihove zgodbe. Z njihovim sodobnim načinom priprave, podobo, vonji in okusi tako ustvarjamo vezi z našo prehransko kulturno dediščino, ki jo pogosto zelo slabo poznamo ali jo obremenjujemo s stereotipnimi razlagami.

Sicer pa, kaj že pravi pregovor? Jemo zato, da živimo, a ne živimo za to, da bi le jedli!

o avtorju

Doktor etnoloških znanosti in profesor zgodovine umetnosti Janez Bogataj je od leta 2011 upokojeni redni profesor na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Pri raziskovalnem in strokovnem delu se posveča vprašanjem kulturne dediščine in sodobnega načina življenja v slovenskem kulturnem prostoru. Kot avtor in soavtor je napisal več kot 80 knjig, številne razprave, znanstvene, strokovne in poljudne članke. Neka­tera dela je objavil tudi v tujih jezikih in pri tujih založbah. Pomembni področji njegovega raziskovalnega dela sta kulinarika in gastronomija. Leta 2006 je skupaj s sodelavci pripravil Strategijo gastronomije ter določil 24 gastronomskih regij Slovenije. Prejel je tudi Red za zasluge Republike Slovenije, Recherche de la Qualité OSF, za pet svojih knjig pa ugledno mednarodno nagrado Gourmand World Cookbook Award.

Recenzija Bukla

Radi kuhate in v svoji kuhinji preizkušate nove interpretacije jedi? Potem je kuharski priročnik Leto okusov z V. V. pravi za vas, saj boste v njem našli menije za vsak mesec v letu, ki so jih sestavili priznani kuharski mojstri in ena mojstrica (med njimi Luka Jezeršek, Anita Potočnik in Janez Bratovž). Janez Bogataj je v knjigi, ki je posvečena 200. obletnici Valentina Vodnika in 220. obletnici prve kuharske knjige v slovenskem jeziku Kuharske bukve, obdržal izvirne Vodnikove nazive, le recepti so posodobljeni in opremljeni s kratkimi komentarji, predstavitvijo poznavalcev in njihovih gostinskih lokalov. Z malo poguma lahko sedaj pripravite jedi, ki jih je že leta 1799 zbral in zapisal Valentin Vodnik.

Urška Bračko, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...