Založba | Celjska Mohorjeva družba |
Leto izdaje | 2011 |
ISBN | 978-961-218-996-9 |
Leto izdaje izvirnika | 2011 |
Fotografije | Janez Pukšič |
Spremna beseda | Janez Bogataj |
trda vezava
22 x 16,5 cm
308 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
zgodovina > kulturna zgodovina
kulinarika, dom in vrt > kuharski priročniki
Založnik o knjigi
• Kuharske bukve Valentina Vodnika, Ljubljana 1799, so prva kuharska knjiga v slovenskem jeziku.
• Knjiga pomembno sooblikuje razvoj kulinarike in gastronomije Slovenije in uvršča našo državo v družbo že stoletja razvitih kulinaričnih in gastronomskih regij Evrope.
• Ob koncu 18. stoletja so poznali na današnjem slovenskem ozemlju skoraj vse temeljne kulinarične in gastronomske izraze tudi v slovenskem jeziku.
• Pregled jedi i n receptov v knjigi pokaže, kaj ni bila prehranska podoba takratne Slovenije, saj je Vodnik kot razsvetljenec navedel večino jedi, ki naj bi jih v takratno »sodobno kuhinjo« šele uvedli.
• Izjemnega pomena je Vodnikov uvod v Kuharske bukve z navodili za pravilno in predvsem zdravo kuhanje.
• Recepti za jedi, zbrani v Kuharskih bukvah Valentina Vodnika so lahko izziv za sodobno kulinarično ponudbo.
Izdaja prinaša monografsko predstavitev pomena Kuharskih bukev izpod peresa etnologa Janeza Bogataja, odlomek faksimila, posodobljeni prepis in prilogo nekaj menujev kuharskega mojstra Adamljeta za današnjo rabo.
Sorodne knjige
-
Hrana, ki spreminja življenje Spoznajte skrivne zdravilne moči sadja in zelenjave; Medicinski medij 32,00 € Dodaj v košarico
-
Najboljše z vrha Kuharski recepti vrhunskih slovenskih kuharjev z izračuni za diabetes 29,90 € Dodaj v košarico
-
Kako ozdravimo s hrano Odkrijte živila zoper bolezni, ki terjajo največ življenj! 29,90 € Dodaj v košarico