Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kuharske bukve

Faksimile s prevodom v sodobno slovenščino in barvno prilogo
Valentin Vodnik
Kuharske bukve
31,00 € 31,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa v vrednosti 0,93 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, rok dobave 1-3 delovne dni Brezplačna poštnina

Povej naprej

Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-218-996-9
Leto izdaje izvirnika 2011
Fotografije Janez Pukšič
Spremna beseda Janez Bogataj

Tehnične lastnosti
trda vezava
22 x 16,5 cm
308 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
zgodovina > kulturna zgodovina
kulinarika, dom in vrt > kuharski priročniki

Založnik o knjigi

• Kuharske bukve Valentina Vodnika, Ljubljana 1799, so prva kuharska knjiga v slovenskem jeziku.
• Knjiga pomembno sooblikuje razvoj kulinarike in gastronomije Slovenije in uvršča našo državo v družbo že stoletja razvitih kulinaričnih in gastronomskih regij Evrope.
• Ob koncu 18. stoletja so poznali na današnjem slovenskem ozemlju skoraj vse temeljne kulinarične in gastronomske izraze tudi v slovenskem jeziku.
• Pregled jedi i n receptov v knjigi pokaže, kaj ni bila prehranska podoba takratne Slovenije, saj je Vodnik kot razsvetljenec navedel večino jedi, ki naj bi jih v takratno »sodobno kuhinjo« šele uvedli.
• Izjemnega pomena je Vodnikov uvod v Kuharske bukve z navodili za pravilno in predvsem zdravo kuhanje.
• Recepti za jedi, zbrani v Kuharskih bukvah Valentina Vodnika so lahko izziv za sodobno kulinarično ponudbo.

Izdaja prinaša monografsko predstavitev pomena Kuharskih bukev izpod peresa etnologa Janeza Bogataja, odlomek faksimila, posodobljeni prepis in prilogo nekaj menujev kuharskega mojstra Adamljeta za današnjo rabo.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...