Založba | Narava |
Leto izdaje | 2014 |
ISBN | 978-961-6893-30-5 |
Naslov izvirnika | Honestly Healthy |
Leto izdaje izvirnika | 2012 |
Fotografije | Lisa Linder |
Prevod | Jana Lavtižar |
Urejanje | Metka Bartol |
trda vezava
24 x 21,5 cm
910 g
192 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > kuharski priročniki
Založnik o knjigi
Bazično prehranjevanje je lahka pot do trdnega zdravja in dobrega počutja. V tej navdihujoči knjigi Natasha Corrett in Vicki Edgson natančno pokažeta, kako vam ravnotežje med bazičnimi in kislotvornimi jedmi izboljša prebavo in vas napolni z energijo. Preobilje kislotvornih živil v telesu povzroča neravnotežje, katerega simptomi so med drugimi glavoboli, bolečine v sklepih in mišicah, napenjanje, potenje in nespečnost. Toda te močno razširjene tegobe lahko preženete z okusnimi, resnično bazičnimi jedmi.
Knjiga je razdeljena na dva dela. V prvem pojasni zdravju koristne vidike bazičnega prehranjevanja, našteje bazična živila in poudari najkoristnejša ter razloži, kako jesti, da bi se znebili simptomov zakisanosti. Jasne smernice in predlagani jedilniki kažejo, kako izpeljati najprej čistilno bazično obdobje, nato pa ta način prehranjevanja osvojiti kot življenjski slog, s katerim boste kar najbolje poskrbeli za svoje telo.
Več kot sto slastnih receptov, ob katerih se vam bodo cedile sline, sestavlja drugi del knjige. Vse te jedi so ne le okusne, ampak jih je tudi lahko pripraviti. Uživajte v ajdovih palačinkah po ameriško z robidovim kompotom, rižoti iz rdečega riža in pese s feto, kruhu iz sladkega krompirja z maslom iz oreškov, kokosovo-čokoladnem musu in še in še. Sestavljajte in kombinirajte okusno zdravo hrano od zajtrka do kosila (pomislite na bogate solate in juhe) ter večerje (s predjedjo in glavno jedjo). Pozabiti seveda ne smete niti na hranilne priboljške in prigrizke niti smutije; na koncu pa si privoščite razkošen poobedek, tako poln kakovostnih hranilnih snovi, da ga lahko mirno uživate v vsej njegovi zapeljivosti.
Priprava slastne zdrave hrane ni bila še nikoli tako preprosta.
Recenzija Bukla
Kuharski priročniki za vegetarijance so s to knjigo, ki deli jedi na bazične in kisle, dobili svojevrstno nadgradnjo. Resnično zdrave so samo prve, kar po prepričanju avtoric pomeni, da je bazično prehranjevanje prava pot do trdnega zdravja in dobrega počutja, medtem ko prav tako pomembno ravnotežje med bazičnimi in kislotvornimi jedmi izboljša prebavo in telesu daje energijo. Jesti bazično pomeni uživati sveža, naravno pridelana, predvsem vegetarijanska živila, pri čemer pa ne gre za dieto, ampak za temeljito spremembo življenjskega sloga. Presežek kislotvornih živil v telesu namreč povzroča neravnotežje, kar se kaže z glavoboli, bolečinami v sklepih in mišicah, nespečnosti, napenjanju in drugih tegobah, ki se jih da namesto s farmacevtskimi pripravki odpraviti tudi z resnično bazičnimi jedmi, med katere poleg različnih vrst zelenjave in alg spadajo tudi po okusu kisli kivi, limone in limete.
Iztok Ilich, Bukla 103
© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.
Sorodne knjige
- Resnice in laži o hrani Z izvorno prehrano do boljšega zdravja in primerne telesne teže 19,90 € Dodaj v košarico
- -10% Negovani možgani Razstrupljanje, ki jasni misli, poglablja čustva in zagotavlja srečo 24,21 € 26,90 € Prihrani 2,69 € Dodaj v košarico