Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Začimbe in dišavnice

slovenski kulinarični vodnik
Vanja Bajd Frelih
Začimbe in dišavnice
24,99 € 24,99 € Prihrani 0,00 €
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Didakta
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-261-681-6

Tehnične lastnosti
trda vezava
26,5 x 20,5 cm
670 g
144 strani
Kategorije
kulinarika, dom in vrt
kulinarika, dom in vrt > kuharski priročniki

Povej naprej

Založnik o knjigi

Za Slovenijo je značilna velika raznolikost, pa naj govorimo o raznolikosti rastlin in živali, reliefa, pogojev za kmetovanje ali narečij. Vse našteto predstavlja svojevrstno bogastvo, ki ga včasih kar spregledamo ali pa se nam zdi samoumevno. Globalizacija, ki že kaže svoje zobe, taki raznolikosti ni naklonjena. Splošni vzorci gospodarjenja in bivanja počasi izrivajo bogastvo pestrosti, ki ni namenjena sama sebi, temveč je odraz stoletnega prilagajanja ljudi na pogoje življenja z natančnim poznavanjem lokalnega okolja. V sodelovanju z naravo so uspeli pridelati toliko, da so preživeli in imeli tudi kaj za prodajo ali ponudbo gostu.

V knjigi je raznolikost opisana skozi zgodbe zelišč, ki so v večjem ali manjšem številu včasih rasla na vsakem kmečkem obhišnem vrtu ali so jih gospodinje nabirale v neposredni bližini domačije. Uporabljale so jih kot začimbe in dišavnice pri pripravi vsakdanjih in prazničnih jedi, različnih gospodinjskih opravilih in ne nazadnje tudi kot domača zdravila.

Knjiga je dosežek zavzetega dela svetovalk in svetovalca za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti, ki delujejo v javni službi kmetijskega svetovanja pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije. Ti so sprejeli izziv spoznavanja uporabe zelišč kot začimb in dišavnic ter pri kmečkih gospodinjah poiskali značilne bolj ali manj znane jedi, v katerih jih uporabljajo. V knjigi boste srečali jedi, ki jih enačimo s slovensko kulinariko, jedi kmečkega vsakdana in praznikov, pa tudi inovativne pristope pri oblikovanju ponudbe turističnih kmetij, ki se niso ustavile v preteklosti. Knjiga je nastala s sodelovanjem ljudi za ljudi. Z njo želimo spodbuditi raziskovalnega duha posameznikov, ki se ljubiteljsko ali poklicno vrtijo po kuhinjah. Obenem prispevamo delček v mozaik kulinarične ponudbe Slovenije kot evropske gastronomske regije v letu 2021. Tudi to je raznolikost.

 


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...