Založba | Kmečki glas |
Leto izdaje | 2019 |
ISBN | 978-961-203-485-6 |
Leto izdaje izvirnika | 2019 |
Fotografije | Tatjana Šubic |
Urejanje | Savina Dreu |
mehka vezava
23,5 x 17 cm
470 g
168 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > kuharski priročniki
kulinarika, dom in vrt > kmetijstvo
Založnik o knjigi
Vse več ljudi se odloča, da se preizkusi tudi v nekoliko zahtevnejši domači izdelavi mlečnih izdelkov. V knjigi Mlečni izdelki narejeni doma, avtoric Tatjane Šubic in Darje Mavrin vam razkrivamo koristne nasvete in postopke za domačo pripravo mlečnih izdelkov. Od najbolj preprostih, kot so kislo mleko, jogurt, kefir do tehnološko nekoliko zahtevnejših mehkih sirov v slanici, mocarele, sira za žar in drugih izdelkov iz smetane. Avtorici nista pozabili niti na danes tako priljubljen skyr, ki je islandska različica fermentiranega mleka, ki ga izdelate z dodatkom sirišča. Vsebuje velik delež beljakovin in malo maščob.
V knjigi je poleg cele palete navodil za izdelavo samih mlečnih izdelkov tudi več kot 40 slastnih receptov za jedi, za katere so poleg drugih sestavin uporabljeni tudi mlečni izdelki.
Recenzija Bukla
Verjetno ste si že kdaj pripravili domače kislo mleko … Bi se radi preizkusili tudi v pripravi nekoliko zahtevnejših mlečnih izdelkov, recimo kefirja in različnih mehkih sirov? Potem imate pred sabo pravo knjigo. Darja Mavrin in Tatjana Šubic sta mojstrici na svojem področju in že dolgo uveljavljen tandem; sta avtorici učbenika za dijake srednjih šol z naslovom Mleko in mlečni izdelki (2012), v soavtorstvu z Barbaro Bešter pa sta podpisali tudi knjigo Izdelajmo jogurt, maslo, sir (2014). V tokratni knjigi nadgrajujeta že predstavljeno, osvežujeta navodila za pripravo in ponujata sveže recepte. Najprej seveda na splošno o mleku, njegovi kemijski sestavi in obdelavi, potem pa že preideta k natančnejšim navodilom za pripravo različnih vrst jogurta, skyra (vedno bolj priljubljeno tradicionalno islandsko fermentirano mleko), masla in drugih mlečnih izdelkov. Prijetno presenetijo tudi dodani recepti, recimo za slastni čokoladni kolač z doma izdelanim sirom mascarpone ali maslo s suhimi paradižniki, pa vitaminski napitek s pinjencem … Priporočam tako začetnikom kot poznavalcem.
Vanja Jazbec, Bukla 150
© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.
Sorodne knjige
- Rastlinska kuhinja za vsak dan 89 veganskih, preprostih in okusnih receptov 34,90 € Dodaj v košarico
- Narava zdravi s hrano 2 Recepti s hladno stiskanim oljem in veliko zelenjave 24,00 € Dodaj v košarico
- Hrana, ki spreminja življenje Spoznajte skrivne zdravilne moči sadja in zelenjave; Medicinski medij 32,00 € Dodaj v košarico