Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Duhovni soneti

Andrej Capuder
Duhovni soneti

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-278-482-9
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Grafike Neva Grce
Spremna beseda Miha Pintarič

Tehnične lastnosti
trda vezava
22,5 x 13,5 cm
410 g
207 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pot vseh poti

Andrej Capuder je bil intelektualec neslutenih razsežnosti in pesnik širokega diapazona. Na literarno pot je stopil kot pesnik; romani, prevodi in eseji so prišli pozneje. V zadnjih letih svojega življenja se je povrnil k poeziji, ki ji je tudi sicer postavljal najvišjo ceno. Po Rimskih sonetih, radoživih in polnokrvnih, ki pa že tipljejo v presežno, je zdaj pred nami kar 200 sonetov, segajočih v duhovno daljo in nebeško stran. Duhovne sonete je zaključeval z zavestjo in namenom, da bodo izšli po njegovem času. Celjska Mohorjeva se s to pesniško zbirko poklanja prevajalcu Božanske komedije in velikemu Slovencu, v prepričanju, da se je uresničilo njegovo hrepenenje (sonet 8): O, da bi stal, ko večnost me izmeri, / in Bog vesolja prepoznal bo svoje / in videl se bo vsak, kaj je kateri.

Andrej Capuder se je s poezijo ukvarjal kot poznavalec in prevajalec, kot pesnik pa se je navdihoval tako pri Petrarki kakor pri Danteju in njima sorodnih dušah. Njegova poezija je bila tako lirična kakor duhovna (saj se to dvoje niti ne izključuje), in to ne samo v zrelejših letih, temveč že mnogo prej. Sicer se duhovni nastavki napovedujejo že v Rimskih sonetih, a jih tedaj svetno še potegne za seboj: tisto ni duhovna poezija, ne še. Manjka ji poslednja, ultimativna izkušnja.
Vendar krščanska duhovnost, stoletja imanentna tudi slovenskemu življu, v Duhovnih sonetih seveda ni teološko pojasnjevalna, kaj šele apologetska, ampak se napaja iz tukajšnjosti, iz vsakdanjih dejanj in nehanj sodobnega človeka, razpetega med osebno šibkostjo in koprnenjem po popolnosti, med iskrenim prizadevanjem posameznika in nerazumevanjem okolja, med minljivostjo in večnostjo … Življenju naj ne bi samozaverovano in samozadostno postavljal tirnic in okvirov, ker ga to zadržuje pri tvarnem in trga od duhovnega, transcendentnega, ki mu je vrojeno.

Recenzija Bukla

Elegantni, v srce segajoči verzi cenjenega pesnika, prevajalca, misleca in priljubljenega profesorja Andreja Capudra presegajo časnost in smrtnost. Zvenijo blagoglasno, kot da bi jih prišepnil Dante, ostroumno, intelektualno kritično kot odmev Bergsona, resno in poglobljeno kot Kierkegaard in religiozno kot de Chardin, ob tem pa odslikavajo vso širino razpona avtorjeve osebnosti, ki je premogla tudi humor in samoironijo. Hudič in jaz ne moreva narazen, / nenehno tu je, da skazi mi sliko, / iz majhne pege naredi veliko / in iz človeka dela me prikazen. Zbrani soneti so nastali v zadnjem obdobju življenja, ko se pesnik ozira nazaj in razmišlja, ali je dobro izkoristil čas, ki mu je bil »dan v najem«. Bralcu s te pozicije prijateljsko svetuje snemi jadro lastnega nemira in kmalu za tem ne glej okrog, samo deluj in moli. Soneti, ki vidno spletajo iz nevidnega, so gosto pretkani s figurami in tropi, z globoko vero, citati, namigi in besednimi zvezami, ki koreninijo v biblijskem izročilu. Celota učinkuje kot zbirka poezije, h kateri se vračaš kot k pogovoru z iskrenim in iskrivim prijateljem, pa čeprav morda stoji na ideološko drugačnem bregu.

Maja Črepinšek, Bukla 155

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...