Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Šepet nevidnega morja, dvanajst tablet svinca

Kratki roman o uporu, peklu in vstajenju
Dušan Jelinčič
Šepet nevidnega morja, dvanajst tablet svinca
17,00 € 17,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,51 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Mladika
Leto izdaje 2020
ISBN 978-88-7342-297-6

Tehnične lastnosti
Array
22 x 16 cm
450 g
112 strani
Tip knjige
spomini, pričevanja in pisma
Kategorije
leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kratki roman Šepet nevidnega morja, dvanajst tablet svinca je dramatična pripoved o enem izmed ustanoviteljev in voditeljev protifašistične organizacije TIGR (Trst-Istra-Gorica-Reka), Zorku Jelinčiču.

V temnih letih fašistične strahovlade in druge svetovne vojne je Zorko Jelinčič prestal devet let zaporne kazni v italijanskih zaporih (Koper, Rim, San Gimignano, Civitavecchia) in obdoje konfinacije (kraj Isernia v južni Italiji). S teh prizorišč groze in terorja so se ohranile le drobne besede, fragmenti, ki jih je zapisal na list papirja, ki nas v pričujoči knjigi nagovarjajo z neposrednostjo in pretresljivostjo resnice.

Stran za stranjo se pred bralcem razkriva zgodba Zorka Jelinčiča, ki so jo zaznamovale ekstremne osebne in zgodovinske preizkušnje. Njegovo intimno izpoved skandirajo ključne, s pomeni nabite besede (ricinus, samica, špijoni, nujnost bega idr.), povezane s trpljenjem, bolečino in uporom.

V prvem delu knjige se pripoved osredotoča na obdobje, ki ga je Zorko Jelinčič preživel v zaporih, v drugem delu se protagonist vrača z misilijo na svoje delovanje v okviru TIGR-a, na izvedene akcije, na idejna in ideološka izhodišča tega gibanja, na mučenika za slovenstvo Lojzeta Bratuža, na eksekucijo Ferdo Bidovca, na ženo Fanico Obidovo, na ljubezen do gora in na vse, kar ga v temnih letih zapora lahko dvigne v drugo razsežnost.

Očetovo pisno zapuščino je sin Dušan prelil v pričevanjsko pripoved, v kateri se prepletajo biografske, pripovedne in domišljiske prvine, in tako tankočutno ovekovečil zgodbo Zorka Jelinčiča. To pripovedno delo, ki je dejansko prvi roman o TIGR-u, je bilo nagrajeno leta 2020 na literarnem natečaju, ki sta ga ob 90-letnici ustrelitve bazoviških junakov in ob 100-letnici požiga Narodnega doma v Trstu razpisali Mladika in Slovenska prosveta za roman ali povest na tematiko življenja primorskih Slovencev pod fašističnim preganjanjem med obema vojnama.

o avtorju

Dušan Jelinčič (Trst, 1953) je pisatelj, novinar in alpinist. V svojih delih obravana različne tematike: gorniško, zgodovinsko, kriminalno in fantastično-mistično. Napisal je več romanov (Zvezdnate noči; Biseri pod snegom; Tema na pomolu; Umor pod K2; Budovo oko; Bela dama Devinska itn.), esejev (zbirka Eseji z zahodnega roba), dramskih besedil (Kobarid 38. Kronika atentata; Aleksander od kresnic itn.) in kratkih zgodb (Tržaške prikazni; Legenda o človeku, ki je govoril z vetrom; Prazne sobe itn.). Za svoje delo je prejel več priznanj in nagrad: ITAS Trento – Srebrni osat, nagrada Bancarella sport, Premio Giuseppe Acerbi, Premska nagrada, Scritture di frontiera, Vstajenje in druge. Njegova dela so prevedena v italijanščino, nemščino in hrvaščino.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...