Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Čas prezira

četrta knjiga serije Veščec
Andrzej Sapkowski
Čas prezira
34,99 € 34,99 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,05 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Mladinska knjiga
Zbirka Srednji svet
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-01-7530-8
Naslov izvirnika Czas pogardy
Leto izdaje izvirnika 1995
Prevod Klemen Pisk

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14 cm
480 g
384 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > fantazijski roman
poljsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kdaj pravljice prenehajo biti pravljice? V trenutku, ko nekdo začne verjeti vanje. In v pravljico o stari krvi nekdo verjame. Zlasti v tisti del, ki pravi, da se bo iz Falkine krvi rodil maščevalec, ki bo uničil stari svet in na njegovih ruševinah zgradil novega.

Kontinent je zajela vojna. Stara zavezništva razpadajo, vrstijo se izdaje, vladarji v brezglavem strahu upogibajo koleno pred mogočnim Nilfgaardom. Ko kloni še čarovniški Kapitelj, ni več mogoče zaupati nikomur. Sredi nastalega kaosa poskušata Yennefer in Geralt vsak po svoje zaščititi edino, kar šteje, mlado Ciri, otroka stare krvi. Na ramenih dekleta, podkovanega v čarovniških veščinah in veščevski obrti, zdaj leži usoda sveta.

Svetovni fantazijski fenomen

Fantazijski svet serije Veščec obsega vrsto romanov in zbirk kratkih zgodb. Po teh delih so razvili videoigre, posneli TV-serije in film ter jih predelali v grafične romane. Od leta 1992, ko je izšla prva zbirka kratkih zgodb, je Veščec prerasel v svetovni fantazijski fenomen. Osrednji junak Geralt je veščec, že v otroštvu izurjen za lov in ubijanje pošasti. Poklican je v kraljestvo, kjer naj bi Štrigo, plod vladarjeve svetoskrunske ljubezni, ki mori ljudi, odrešil uroka. Ali pa jo tudi ubil?

Recenzija Bukla

Čas prezira je drugi roman in četrta knjiga (prve dve sta zbirki kratkih zgodb) čislane fantazijske serije poljskega avtorja, ki ji je ob predelavi v izjemno popularno trilogijo videoiger The Witcher iz zvrsti igranja vlog uspel redko viden knjižni preboj na angleško govorečo področje. Nekaj zagona je kasneje dodala še televizijska nadaljevanka na Netflixu. A po solidnem začetku je šlo kmalu vse navzdol in TV-serija je žal postala tipičen primer zgrešene predelave, ki se z malo truda zanaša le na uveljavljeno ime. Na srečo knjige ohranjajo visoko kakovost in lahko se veselimo novega prevoda – neposredno iz poljščine – dogodivščin veščeca Geralta iz Rivije, izurjenega za lov in uboj pošasti. Za razliko od uvodnih knjig se zdaj občutneje izrisuje glavna nit: središče dogajanja je mlado dekle Ciri, otrok stare krvi in zakonita naslednica kraljestva Cintre, ki v sebi nosi starodavno moč. Kot taka je plen številnih vplivnih skupin, ki jo skušajo izrabiti za dosego svojih ciljev. In ker je kontinent zajela vojna, prevare in manipulacije prežijo na vsakem koraku. Geralt in čarovnica Yennefer se trudita po svojih močeh Ciri zaščititi. A če že kaj vemo iz prejšnjih knjig, je to, da zgodba ne bo zavila v smer, ki jo pričakujemo. Čas prezira poda kompleksne zaplete, ki temeljijo na brezkompromisnem političnem spletkarjenju, širok nabor nastopajočih in pedantno izrisan svet, ovit v temno fantazijo. Avtor se poigrava z junaki (in bralcem), da so se ti primorani spoprijemati s težkimi moralnimi dilemami. Nič ni črno-belo, le neskončen razpon odtenkov sivine, odločitve pa nosijo še kako trdne posledice. Ker knjige o veščecu temeljijo na srednjeevropski kulturi in slovanskem izročilu, so dobrodošla osvežitev žanra, v katerem prevladuje angloameriška tradicija. Tudi za tiste, ki običajno ne posegate po fantaziji!

Aleš Cimprič, Bukla 178

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...