Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Nordijska mitologija

Neil Gaiman
Nordijska mitologija
21,00 € 21,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,63 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Sanje
Zbirka Sanje. Roman
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-274-573-8
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Norse mythology
Leto izdaje izvirnika 2017
Prevod Polona Glavan
Urejanje Jerica Šemerl-Harmel

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 15 cm
216 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > fantazijski roman
britansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Nordijski miti so pustili globok pečat na pripovedništvu. Tolkien, George R. R. Martin in Marvelovi stripi so le najprepoznavnejši izmed velikanov, ki so navdih črpali iz očaranosti nad zgodbami brezkončnih severnih noči. Z obuditvijo starodavnih nordijskih mitov se je slavni druščini pridružil nič manj odlični angleški pripovednik Neil Gaiman. S severnim sijem osvetljene zgodbe o vilinih in velikanih, bolečih izdajstvih, vzponih in padcih, nanizane vse od stvarjenja pa do strmoglavega padca, je posodobil in jih z izjemno pripovedno veščino iz skandinavskih prostranstev ponesel širom sveta; sedaj uspešno kratijo spanje številnim navdušenim bralcem.

Gaiman se v Nordijski mitologiji pri snovanju velikega nordijskega panteona drži izvirnih mitov: v njem so Odin, najvišji med najvišjimi, moder, drzen in zvit, Thor, Odinov sin, ki je neverjetno močan, a ne najbolj bister bog, in Loki, sin velikanke, Odinov krvni brat, sicer pa zvijačnež in neprekosljiv manipulator. Gaiman prvinske mitološke zgodbe napne v romaneskni lok, ki se začne z nastankom legendarnih devetih svetov, polnih podvigov božanstev, škratov in velikanov, nevihtnih udarcev Thorovega kladiv in Lokijevih pretkanih ukan. Dogajanje doseže vrhunec v Ragnaroku, somraku bogov in rojstvu novega časa in ljudi.

V Gaimanovem veščem, s tipičnim angleškim humorjem prežetim pisanjem bogovi oživijo v vsej svoji ognjeviti tekmovalnosti in nagnjenosti k dejanjem, ki jih podžiga strast. Tako se v pradavnih mitih spenja božansko in človeško; tako pomrznjene pustinje spet zadrhtijo od življenja, povzdignjene na prestol mita.

Recenzija Bukla

V ZDA živeči angleški pisatelj že dolgo velja za kultnega avtorja. Vsestranski ustvarjalec, katerega pero se bohoti z metaforami in aluzijami, pri svojih delih pogosto črpa iz gotskega (Coraline), pravljičnega (Zvezdni prah) in mitološkega (Ameriški bogovi) izročila. Njegova dela zaznamuje dostopna, neposredna dikcija, ki je obenem preprosta in bogata: kot nalašč za svežo reinterpretacijo nordijskega panteona, ki je na severu Evrope pustil trajen pečat (denimo, v angleškem jeziku so štiri imena dni v tednu poimenovana po nordijskih bogovih), v zadnjem času pa je pogosto prisoten v popkulturi. Del Marvelovega superherojskega (filmskega) opusa je namreč tudi območje nordijskih bogov Asgard, prav stripi o Mogočnem Thoru pa so bili tisti, ki so mlademu Gaimanu vzbudili vseživljenjsko fascinacijo nad Odinom, Thorom, Lokijem in druščino. Ker je Gaiman zbirko uredil kronološko, jo veže enotni pripovedni lok: potovanje od začetka časa, dobe ognja in ledu prek prihoda bogov in njihovih dogodivščin vse do Ragnaroka, konca sveta. Izvedeli boste, kako so nastali zakladi bogov (med drugim Thorovo kladivo Mjollnir), od kod je medica pesnikov in kako se je razpletla Freyina nenavadna poroka. Lokijeve ukane in spopadi z velikani med listanjem knjige čarobno oživijo in zazdi se, da je skok v davni čas globoko na sever, ko so dolge zimske noči ob skupnem ognju krajšali pripovedovalci zgodb, le za eno misel stran. Druga najbolj priljubljena fantazijska knjiga leta 2017 po izboru portala Goodreads znova izvrst­nega in duhovitega Neila Gaimana.

Aleš Cimprič, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...