Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Meč usode

druga knjiga serije Veščec
Andrzej Sapkowski
Meč usode
34,99 € 34,99 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,05 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Mladinska knjiga
Zbirka Srednji svet
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-01-6784-6
Naslov izvirnika Miecz przeznaczenia
Leto izdaje izvirnika 1992
Prevod Klemen Pisk

Tehnične lastnosti
trda vezava
22 x 15 cm
500 g
398 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > fantazijski roman
poljsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Geralt iz Rivije je eden redkih še živečih veščecev, ljudi, ki jih v otroštvu izurijo za lovljenje in ubijanje pošasti. Po uvodnih prigodah v Zadnji želji ga pot tokrat popelje v starodavni Brokilon, ki ga branijo driade, v obmorski Bremervoord, kjer še bivajo sirene, v Novigrad, kjer se skrivajo dopplerji – njegovo pomoč potrebujejo bitja po vsem Kontinentu, kajti človeški rod že od nekdaj v svojih vrstah skriva največje pošasti.

Fantazijski svet serije Veščec obsega vrsto romanov in zbirk kratkih zgodb. Knjige so prevedene v 37 jezikov in so na voljo v 80 državah sveta. O globalnem uspehu serije priča tudi podatek, da so do sedaj prodali več kot 15 milijonov izvodov knjig. Po seriji Veščec so najprej naredili izredno priljubljeno videoigro, pozneje pa še posneli uspešno televizijsko serijo The Witcher. Od leta 1992, ko je izšla prva zbirka kratkih zgodb, je Veščec prerasel v svetovni fantazijski fenomen, ki je zdaj preveden tudi v slovenščino. 

o avtorju

Poljski pisatelj Andrzej Sapkowski je s sago o veščecu prodrl med velikane svetovnega fantazijskega žanra in zanjo med drugim prejel svetovno nagrado za fantazijo za življenjsko delo. Prvo kratko zgodbo iz serije o Witcherju je objavil že leta 1986 in na Poljskem zanjo dobil nagrado za najboljšo fantazijsko kratko zgodbo. Oboževalci so mu začeli pošiljati pisma, celo denar, s prošnjami, naj piše naprej. Z leti je tako nastala serija The Witcher, ki obsega več zbirk kratkih zgodb in romanov. 

Recenzija Bukla

Če ste ljubitelj fantazije, je težko spregledati enega žanrsko najbolj prepoz­navnih junakov, Geralta iz Rivije, saj se lahko njegovim prigodam pridružite kar na treh medijih: knjigi, videoigri in televizijski nanizanki. Je bila pa pot do njegove svetovne slave kar dolga. Njegov »oče«, poljski pisatelj Andrzej Sapkowski (1948), je kratko zgodbo z Geraltom v glavni vlogo napisal, da bi sodeloval v natečaju tamkajšnjega glasila Fantastyka. Pobral je tretjo nagrado, objava v reviji leta 1986 pa je odzvala izjemen odziv kritikov in bralcev. Geraltove dogodivščine so našle pot v knjižno serijo, ki so jo radi brali tudi pri poljskem razvijalcu videoiger CD Projekt Red. Oni so zaslužni, da so prek interaktivne priredbe veščeca spoznali zunaj rod­ne Poljske, uspeh videoigre je namreč odprl trge za prevod knjig v številne jezike širom sveta. Meč usode je tako kot Zadnja ­želja zbirka kratkih zgodb, ki ustvarita podlago za osrednji konflikt romanesknega ciklusa, ki se začne z naslednjo knjigo. Geralt je po poklicu veščec, že od otroštva izurjen za lov in ubijanje pošasti. Kar pa v svetu, ki ga preveva močna moralna dvoumnost, pogosto sproža vprašanje, kdo so pravzaprav pošasti – za največja zlodejstva je zaslužen kar človeški rod. Nemalokrat z bolj ali manj prikritim družbenim komentarjem ojačana vsebina postreže z raznovrstnostjo fantazijskih bitij (zmaji, driade, sirene, dopplerji …) in nepričakovanimi razpleti, ob tem pa jedro privlačnosti tvorijo zbadljivi dialogi in navdušujoče izrisani liki z razdelanimi medsebojnimi odnosi. Tu izstopa zapleteno in večplastno razmerje med Geraltom in čarovnico Yennefer, ki sta si nekako hkrati usojena in ne. Ljubitelje videoigre The Witcher 3 bo razveselilo, da tokrat prvič srečamo Ciri, ki bo sicer srž prihajajočega osred­njega zapleta knjižne serije. Skratka, izvrstna fantazija, ki ni brez razloga prerasla v fenomen!

Aleš Cimprič, Bukla 169

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...