Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Karel IV

Kronika življenja in vladanja češkega kralja in rimskega cesarja
František Kožík
Karel IV

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Družina
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-04-0581-8
Naslov izvirnika Kronika života a vlády Karla IV.
Podnaslov izvirnika Krále českého a císaře římského
Leto izdaje izvirnika 1981
Prevod Nives Vidrih

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 15,5 cm
600 g
286 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
leposlovje
češko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman Karel IV., Kronika življenja in vladanja češkega kralja in rimskega cesarja (1981) pripoveduje o izjemnem češkem in rimsko-nemškem kralju ter cesarju Svetega rimskega cesarstva, ki je v 14. stoletju odigral odločilno vlogo v evropski politiki. Bil je spreten pogajalec, saj je več dosegel z diplomacijo kot z vojno. Srednji Evropi je prinesel obdobje miru in je bil pomemben tudi za naše dežele.

o avtorju

František Kožík (1909 –1997) je eden najbolj cenjenih, priljubljenih in branih čeških pisateljev zgodovinskih in biografskih romanov. Napisal je številna dela o pomembnih svetovnih in čeških osebnostih, npr. o Cervantesu, de Camõesu, Napoleonu, de Sadu, Komenskem, Janáčku, Mánesu itd. Za njegova dela je značilen privlačen, dialoško razgiban stil, preteklost in zgodovinske osebe zna odlično približati sodobnemu bralcu bralcu.

Recenzija Bukla

Skozi literariziran življenjepis, poln dialogov, notranjih monologov, komentarjev in drugih postopkov, Kožík pred nami zgradi fascinantno vladarsko in politično osebnost, ki je zaznamovala 14. stoletje. Z diplomatskim vladanjem je Karlu IV. (1316–1378) namreč uspelo iz sina luksemburškega grofa Ivana, češkega kralja, postati spoštovani češki in rimsko-nemški kralj ter celo cesar Svetega rimskega cesarstva. Zgodba se začne leta 1333, ko se Karel vrne na Češko, Kožík pa nas v občasnih retrospektivah popelje skozi njegovo odraščanje na dvoru in opozarja na prepreke, s katerimi se je spopadal že v mladih letih, pa tudi na okolje, ki je izoblikovalo njegovo osebnost. Napetosti med njim in očetom, dvema močnima osebnostma z različnimi prioritetami, se skozi knjigo stopnjujejo in večkrat pride do razkola, a Karel se vedno izkaže za preudarnega voditelja, ki zna razmišljati dolgoročno in sklepati kompromise – tudi zato je lahko v Evropi zagotovil mirno obdobje in jo dvignil na višjo kulturno raven. Avtor pa se ne ukvarja samo s politično sfero, ampak tudi z zasebno, dobimo namreč vpogled v vse njegove štiri zakone in njegov odnos s potomci. Prav tako pa nam pokaže velik vpliv opata Pierra Rogerja (kasnejšega papeža Klemna VI.). Vseskozi pa je prisotna njegova močna navezanost na Češko, predvsem na Prago. Kožík, ki kot eden izmed najbolj cenjenih čeških pisateljev zgodovinskih romanov med drugim podpisuje knjige o Cervantesu, Napoleonu in Komenskem, s pričujočim delom razgrne, kako je Karel IV. postavil temelje novega življenja za Češko in kako je postal t. i. »oče domovine.«

Veronika Šoster, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...