Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Deseti december

George Saunders
Deseti december
14,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-241-886-1
Naslov izvirnika Tenth of December
Leto izdaje izvirnika 2013
Prevod Andrej E. Skubic
Urednik fotografije Aleš Učakar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
280 g
254 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zbirka kratkih zgodb Deseti december se dotika različnih tem in problemov modernega (ameriškega) življenja. Njihova skupna podlaga je neke vrste psihološki realizem, ki črpa svoje pripovedi sicer iz neposredne, marsikdaj celo na videz banalne empirije, a je – kot odsev realnosti – vseskozi nekoliko sumljiv. Ta stvarnost namreč deluje tako, kot da bi jo avtor opisoval v nekem drugem, sicer neskončno bližnjem, a za nekaj bistvenih fizikalnih konstant, za ›fazni premik‹ vendarle toliko spremenjenem vesolju, da si z našim sicer deli ime in predmetno stvarnost, njegove čustvene, umske in moralne samoumevnosti pa kakor da so nekoliko ›mimo‹ (npr. Beg iz pajkove glave, Moj viteški fiasko).

Druga temeljna značilnost pravzaprav vseh zgodb je njihova bolj ali manj izostrena socialna nota, ki pripovedovanje poganja v jedek kontrapunkt, v katerem se izza svojih okopov strmo gledata nasproti ›bogastvo‹ in ›beda‹. Pri čemer sta to relativni kategoriji, odvisni od pojmovanja posameznikov in tudi obrnljivi (npr. Al Roosten, Semplike). Pehanje za pobeg iz sfere revnih in za vstop v socialni krog bogatih je pomembna motivacija, toda hkrati tudi neizprosno kaže meje med kastami, ki se izrisujejo v plimovanju ultrakapitalističnih, futurističnih, razčlovečenih, ultrapovršnih odnosov med ljudmi. Pogosta fantastika v zgodbah je spretna mešanica avtorjeve domišljije in najrazličnejših doživljajskih avantur pod vplivom farmacevtskih oziroma drugih psihoaktivnih substanc – spet bodisi dejanskih bodisi futurističnih.

V Desetem decembru ob tej avtorjevi obravnavi aktualnih življenjskih ne manjka niti zgodba o travmatiziranem veteranu iz iraške ›vojne proti terorju‹ (Domov) niti psihotriler z nevarnim posiljevalcem (Zmagovalni krog), kljub temu pa splošni vtis bralca navdihuje, polni s hvaležnostjo za avtorjev neizprosni komentar stranpoti in brezen, ki zijajo pod stezami usod človeka v tistem poznem ali v tem zgodnjem stoletju … No, da sploh ne govorimo o slovenskih bralcih. Ti bodo kraljevsko uživali v suverenem, sijajnem prevodu Andreja E. Skubica!

Recenzija Bukla

V knjigi je zbranih deset kratkih zgodb, ki so po večini umeščene v sodobno ameriško predmestje. Avtor v vsakdanje, domačno okolje spretno umesti neki tujek, ki meče iz tira utečeni vsakdan. Ta kontrast vzbuja občutek nelagodja, unheimlich atmosfhere, kjer znane, na videz samoumevne stvari uzremo z drugačne perspektive. Avtor včasih do absurda potencira realno stanje – tako denimo o izkoriščanju, razčlovečenju priseljencev spregovori v zgodbi Semplike, kjer ilegalne priseljenke bingljajo v vetru kot okras na vrtu; včasih pa v zgodbe vplete prvine znanstvene fantastike, ki pa vseeno ostaja v mejah (psihološkega) realizma. Temna plat kapitalizma, kjer vse zamolčano postane kričeč simptom.

Maša Ogrizek, Bukla 110-111

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...