Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Dobrodošli

Vesna Lemaić
Dobrodošli

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-282-310-8
Leto izdaje izvirnika 2018
Urejanje Andrej Blatnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
270 g
148 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

V zbirki zelo kratkih zgodb avtorica sopostavlja temi turizma in migracij. Majhni ali bežni dogodki odsevajo raznolike identitete, izbrane ali vsiljene, ter beležijo prostore, skozi katere osebe prehajajo ali pa so v njih ujete. V zgodbah se stikajo občutenja domačnosti in tujosti, ugnezdenosti in izkoreninjenosti, pripadnosti in izločenosti, ki se porajajo iz ločnice, iz razlike med Nami in Drugimi. Razpokanost družbe se zgošča skozi doživetja in spomine pripovedovalke, ki poskuša sestavljati koščke z zavedanjem, da je površje trhlo zaradi vrzeli, za katerimi se odpirajo brezna neenakosti, ki jih ni mogoče zapolniti s smislom. Zgodbe ne iščejo razrešitev, v žarišče postavljajo površinske pripetljaje z razumevanjem, da niso zgolj nekaj mimobežnega, da se v njihovih sencah tajijo razplasteni pomeni.

Vesna Lemaić je za zbirko kratke proze Popularne zgodbe prejela nagrade fabula, zlata ptica in najboljši prvenec. Zgodba iz njenega prvenca je bila uvrščena v antologijo Best European Fiction. Leta 2010 je napisala roman Odlagališče, ki mu je leta 2014 sledil roman Kokoška in ptiči.

Recenzija Bukla

Pisateljica Vesna Lemaić (1981) je ena tistih avtoric, ki svojo literaturo ne le piše, ampak jo tudi živi. Je izrazito družbenokritična, strastna aktivistka in borka za pravice manjšin ter udeleženka vseh pomembnih protestov v zad njih letih (gibanje 150 ali BojZa, Tovarna Rog, protesti proti žici). Svojo pisateljsko pot je začela leta 2008 z zelo odmevnim in večkrat nagrajenim kratkoproznim prvencem Popularne zgodbe, sledila sta romana Odlagališče in Kokoška in ptiči, po nekajletnem premoru pa se ponovno vrača z zbirko kratkih in zelo kratkih zgodb, deloma avtobiografskih, z osrednjimi protagonisti begunci in turisti. Med enimi in drugimi prehaja prvoosebna pripovedovalka, ki se pojavlja v več »vlogah«: kot aktivistka, prostovoljka v azilnem domu, turistka, ki lahko le nemočno opazuje spreminjanje starega obmorskega mesta, kamor zahaja že od otroštva, zdaj preplavljenega z množico turistov in kot odraščajoče dekle/ženska. Vesna Lemaić piše o njih med nami, o nas med njimi, o nas in njih samih, piše z zavedanjem, da smo ljudje takšni in drugačni, zato ne idealizira in ne olepšuje in piše z željo po (boljšem) medsebojnem spoznavanju in večji strpnosti.

Kristina Sluga, Bukla 142

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...