Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Krota / Wechselkröte

Ana Marwan
Krota / Wechselkröte

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-284-232-1

Tehnične lastnosti
trda vezava
19 x 10,5 cm
130 g
56 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Dvojezična knjiga v slovenskem in nemškem jeziku

Kako bi živela, če bi živela?

Za dvojezično knjižico Krota (Wechselkröte) je avtorica Ana Marwan prejela prestižno nagrado Ingeborg Bachmann, eno izmed najpomembnejših literarnih nagrad v nemškem prostoru. Gre za koprodukcijsko sodelovanje Beletrine in avtoričine matične salzburške založbe Otto Müller Verlag.

Avtorica prejem nagrade komentira takole: »Nagrada me je zelo presenetila, saj nisem pričakovala niti, da bom prišla med nominirance. Medijske pozornosti, ki sem je trenutno deležna, nisem vajena, a me zelo veseli, da mi nagrada odpira določene možnosti sodelovanja in ustvarjanja, ki bi mi bile sicer težko dostopne. Posebej me veseli, da je nagrada, ki je ena največjih v nemškem prostoru, šla v Slovenijo.«

Kroto lahko beremo v prevodu Amalije Maček in govori o nekakšni samotarki, ki kot najemnica prebiva v hiški z vrtom in bazenom, ki privablja komarje in krastače (»Kako bi živela, če bi živela?«). Na videz majceno, nepomembno življenje, ki pogosto deluje zamrznjeno oziroma polno »nezmožnosti«, kot jim reče pripovedovalka, razburka prihod zelene krastače in miselni sprehod po robu predstav o materinstvu ali življenju brez otrok.

Poetično, jezikovno spretno in nadvse tenkočutno zgodbo je član komisije Klaus Kastberger v nagovoru, ki je prav tako priložen knjižici, označil za »v prvi vrsti zadržano in tiho besedilo, ki z jezikom zapleše svojevrsten ples«. Pravi literarni biser!

o avtorju

Ana Marwan (1980) se je po študiju primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani leta 2005 preselila na Dunaj, kjer je leta 2008 prejela literarno nagrado Schreiben zwischen den Kulturen. Zadnjih šest let se posveča izključno pisanju daljših in krajših proznih besedil v nemškem in slovenskem jeziku. Leta 2019 je pri avstrijski založbi Otto Müller Verlag izšel njen knjižni prvenec Der Kreis des Weberknechts. Zabubljena je njen drugi roman, ki je (drugače kot prvi) nastal v slovenskem jeziku. Avtorica je za roman prejela nagrado kritiško sito 2022. Za dvojezično knjižico Krota (Wechselkröte) je avtorica Ana Marwan prejela prestižno nagrado Ingeborg Bachmann, eno izmed najpomembnejših literarnih nagrad v nemškem prostoru.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...