Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Maribor paralaksa

Jerneja Ferlež, Peter Rezman
Maribor paralaksa

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-284-516-2
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Leto izdaje izvirnika 2019
Spremna beseda Mateja Ratej
Urejanje Špela Pavlič

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 14,5 cm
580 g
404 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zbirka novel Maribor paralaksa izhaja iz koncepta dveh različnih pristopov k pisanju dveh po izvoru različnih avtorjev. Vsako novelo uvaja komentar na eno ali več starejših fotografij, iz katerih izstopijo portretiranci in detajli, postavljeni v širši kontekst časa in prostora posnetka, večinoma Maribora v 19. in 20. stoletju. Vsaka pripoved ima dokumentaristični pol, izhajajoč iz realnih dokumentarnih dejstev, in fiktivni oziroma literarni pol, ki izhaja iz prvega. Vse se dogajajo od Trsta do Prage, hkrati pa je vanje vedno vtkan Maribor.

o avtorici in avtorju

Jerneja Ferlež (1968) je etnologinja in bibliotekarka, doktorirala je s področja etnologije. Objavila vrsto etnoloških člankov in monografij (Mariborska dvorišča Fotografiranje v Mariboru, Josip Hutter in bivalna kultura Maribora, Stanovati v Mariboru), uredila katalog razstave Nemci in Maribor, sonapisala knjigo Okusiti Maribor ter scenarij za film Mariborska dvorišča. Kot producentka je delala pri Evropski prestolnici kulture Maribor 2012.

Peter Rezman (1956) je bil leta 1983 uvrščen v antologijo Slovenske rudarske pesmi. Poezija: Pesmi iz premoga, Družmirje. Slikanica: Žvalinjak. Slikanica za odrasle: Družmirje.0. Drame: Beseda te gleda, Ljubljana – Gospa Sveta. Prozne zbirke: Kiril Lajš ni lastnik krčme Peter Rezman, Skok iz kože (nagrada fabula), Nujni deleži ozimnice (nominacija za fabulo). Romani: Pristanek na kukavičje jajce, Zahod jame (finalist kresnika), Tekoči trak (nominacija za kritiško sito in nagrado kresnik), Barbara in Krištof.

Recenzija Bukla

Paralaksa je kot med dvema pogledoma, ki zreta v isto točko. Dvojnost pogleda se v tej nenavadni knjigi, ki je hkrati dokument časa in fikcija, podvaja večkrat. Napisala sta jo dva avtorja – etnologinja in pisatelj. Govori o dvojnem času – predvsem o nekdanjem, a z besedami sedanjosti. Opazuje dejanskost – toda o njej pripoveduje fiktivno. Knjigo je zasnovala etnologinja, ki so jo na potepih po bolšjih sejmih prevzele stare razglednice in fotografije Maribora. Na njih so neznanci, o katerih ne vemo ničesar ali pa izvemo komaj kaj iz skromnih zapisov na hrbtni strani. Etnologinja je o njih zbrala toliko dejstev, kolikor jih je bilo mogoče najti z njenega vidika. Nato jih je prepustila pisatelju, ta pa je iz gradiva ustvaril devet novel, ki so bogato obarvale črno-bele podobe, neznancem na njih vdahnile čustva in razkrile njihove intimne zgodbe. Da, zgodbe so fiktivne, vendar njihove korenine črpajo iz realne preteklosti.

Maja Črepinšek, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...