Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Moj mož
14,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-287-015-7
Naslov izvirnika Mojot maž
Prevod Aleš Mustar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
168 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza

Povej naprej

O knjigi

Enajst zgodb v zbirki Moj mož pripoveduje prav toliko na videz različnih žensk. Zgodbe preraščajo v nekakšne osebne izpovedi, ki nudijo vpogled v enajst usod žena in njihovih mož, ljubimcev, otrok, prijateljic, družin, v njihova družbena okolja. Pred nami je galerija izjemno natančno profiliranih likov in mojstrsko izpeljanih osebnih dram, psiholoških in družbenih, z uperjenostjo proti patriarhatu, proti družbi, v kateri naj bi bila ženska izpolnjena šele, ko je poročena. Ko ženske neposredno spregovorijo o svojih možeh – ginekologih, veleposlanikih, pesnikih, policistih, torej o profesijah in njihovih statusih, položajih, razmerjih moči – pravzaprav govorijo o svoji čustveni in socialni zapuščenosti, ki jih profesije in prestiž njihovih mož zahtevajo, obenem pa občutljive teme naše družbene vsakdanjosti detabuizirajo.

Recenzija Bukla

»Gre za puhle stavke, ki so brez vsakega reda nametani v različne verze, da bi kak neuk človek, ko naleti na eksotično besedo, kot sta recimo cimet in žamet, pomislil, da gre za kaj izjem nega,« se v prvi zgodbi žena grenko norčuje iz moža pesnika. Na koncu zgodbe ugotavlja, da starajoči pesnik privablja le še starejše in nališ pane gospe, ki dišijo po cimetu in žametu. Vseeno ji je. Enajst različnih zgodb pripovedujejo različni ženski glasovi, ki svojo eksistenco večinoma oblikujejo v odnosu do moškega. Naj gre za vdovo, neus pelo in bogato poročeno amatersko slikarko, ljubosumno zasledovalko moža, žensko, ki ji umre hčerka dojenčica, ali tisto, ki ne mara sina. Glavoboli ponehajo, ko mu eno primaže in mu steče kri iz nosa. Večinoma gre za jezne ali žalostne zgodbe. Rumeno Bužarovsko so lani uvrstili med deset najobetavnejših evropskih avtorjev. Pravi, da jo najbolj zanima predstavljanje načina, kako specifični družbeni vzorci vplivajo na intimno življenje. Kratke zgodbe orisujejo sodobne makedonske ženske, ki se tiho oklepajo čustvenih robov. Vmes tudi kričijo, zmerjajo, kaj razbijejo, toda zmeraj ostanejo v znanih koordinatah svojega življenja.

Jedrt Jež Furlan, Bukla 136

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...