Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Vsi mi otroci iz Hrupnega

Astrid Lindgren
Vsi mi otroci iz Hrupnega

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Pisanice
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-01-4532-5
Naslov izvirnika Alla vi barn i Bullerbyn
Leto izdaje izvirnika 1946
Ilustracije Ingrid Vang Nyman
Prevod Nada Grošelj

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14,5 cm
240 g
94 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
švedsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Klasično delo velike pisateljice prvič v slovenščini! V Hrupni vasi so tri kmetije in tam s starši in gospodinjami živi šest otrok. Vse dneve se igrajo in veselijo. Čudovito se jim zdi ležati na senu, se preoblačiti, hoditi v šolo – še posebej zabavno je na poti tja in nazaj. Toda ko eden od prijateljev dobi psa, se prava pustolovščina šele začne …

Astrid Lindgren je s priljubljeno zgodbo o otrocih iz Hrupnega, po kateri je nastal tudi film, ustvarila popoln otroški svet, ki se bralcev dotakne s preprostostjo, modrostjo, človečnostjo in žlahtnim humorjem. Knjiga je v izvirniku izšla pred enainsedemdesetimi leti (1947), z imenitnim prevodom Nade Grošelj v slovenščino pa smo bogatejši še za eno delo iz svetovne zakladnice klasičnih del za otroke.

Recenzija Bukla

Švedska pisateljica Astrid Lindgren (1907– 2002) je občasno pisala tudi fantazijske zgodbe, toda svet literature je najbolj obogatila z realističnimi, celo socialno podhranjenimi junaki, takšnimi, ki so imeli posebne človeške sposobnosti ali pa so vsaj trdno verjeli vanje ter o njih prepričali še koga drugega. Najbolj znana je seveda Pika Nogavička, pa tudi Erazem in potepuh ter Ronja, razbojniška hči, po pisateljici pa niso poimenovali le zabaviščnega muzeja v mestnem zalivu Stockholma, temveč tudi najprestižnejšo svetovno nagrado za otroško književnost. V značilno suhem skandinavskem slogu, v majhnih nepompoznih korakih nam tudi otroci iz Hrupnega napletejo poletno zgodbo, stkano iz drobnih dogodiv ščin. Šest otrok iz treh družin zaključi šolsko leto in začnejo se počit nice ter druženje z živalmi: mački, konji, kravami, zajci, sovami, raki in voluharji. Potem deček Oli dobi še psa, deklice si zgradijo hišico za igro, vsi skupaj prespijo na seniku, poletje pa na koncu seveda mine in spet je treba v šolo. Na videz vsakdanje prigode stalno polnijo iskre prijateljstva, vse skupaj pa je naslikano na platnu starih lepih časov, ko je bilo treba v prostem času in v tem, kar sta ponujala vas in narava, pač videti igro in si narediti dan! Izvirna knjiga o deklici Lizi in njenih prijatel jih je dobila več nadaljevanj in postala filmski muzikal.

Žiga Valetič, Bukla 141

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...