Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Ledeni možje

Jasmin B. Frelih
Ledeni možje
29,00 € 29,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,87 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-298-033-7
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14 cm
770 g
524 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Nagrajeni pisatelj in prevajalec Jasmin B. Frelih se po romanih Na/pol in Piksli sooča z Ledenimi možmi. Roman je izjemen literarni sprehod po bolj ali manj otipljivih svetovih, po katerih sega revni študent Leon Kalan, ki se hoče po prihodu iz Škofje Loke izkazati na študiju primerjalne književnosti in se prebiti v literarne kroge, ki se mu za zdaj še vztrajno izmikajo. Drago življenje v prestolnici otežuje še finančna kriza, Leon pa se poskuša poiskati v svetu, ki mu ni niti malo domač – čeprav se mu zdi, da bi sčasoma vseeno lahko našel pot iz novembrske megle, zaradi katere Ljubljana izgublja temelje, kakor zapiše sam. 

Nekega dne odpadlo predavanje izkoristi za to, da na pijačo povabi skrivnostno sošolko Niko, po nekaj nenavadnih pogovorih in omembah soobstoja različnih svetov, v katerih smo različne verzije nas samih, pa se začne odpirati priložnost. Spozna namreč Nikinega prijatelja Čarmana, ki mu razloži, kakšno poslanstvo opravljajo s poglobljenim študiranjem različnih kultur, kar ga začne nezadržno privlačiti. Odloči se, da se bo posvetil francoski kulturi in za več kot mesec dni odpotuje v Francijo, za seboj pa pusti mamo samohranilko in dekle.

Tu pa se stvari šele začnejo zapletati, Leon se ves čas bori s svojimi demoni, dvomi in strahovi, da mu ne bo uspelo:
»Vse, kar je od življenja upal, se mu je zdelo tako daleč. Če je svetov neskončno, mar ne obstaja eden, kjer je njegovim željam zadoščeno? Kako naj pride tja?«
Avtor Jasmin B. Frelih ob tem dodaja: »Avantgarda v Ljubljani. Evropa. Rdeče in črno, Čarobna gora, Potovanje na konec noči; Berlin, Alexanderplatz. Škofja Loka. Charlemagne. Neue Europeische Kunst. Velika finančna kriza. Veliki evropski roman. Tradicija. Literarna tradicija. Tradicija protesta. Pripadanje. Bouvard in Pécuchet. Sanjske podobe vzporednih zgodovin: če bi zmagal Hanibal, če bi Atila prinesel covid, če bi zmagal Sulejman, če bi zmagal Lenin, če bi Američani po Nagasakiju kar nadaljevali. Realizem. Naturalizem. Epistolarni roman. Kvantni roman. Skušnjave. Prešernovska struktura. Bien Dien Phu. Leon Kalan ima življenje, ki je precej bolj drobno od mojega, živi pa v resničnosti, ki je veliko širša. Pogrešal ga bom.« Roman preveva občutek iztaknjenosti iz prostora in časa, nekakšne negotovosti, da smo se znašli v novem svetu skritih elit, popolnega predajanja kulturi in obstoju, ki se izmika v megli. Še en zadetek v polno. 

Iz knjige

»Ko je ognjemet končno usahnil, sem se povsem korajžno obrnil spet v sivino in temo ter nastavil korak proti hotelu, zdaj kot slehernik na začetku svoje poti, vedoč, da bo pot dolga in polna dokazovanja, da prenese vsakršen greh in zločin, le šibkosti in plašnosti duha ne.«

O avtorju

Jasmin B. Frelih (1986) je pisatelj in prevajalec. Njegov prvenec, roman Na/pol, je bil nagrajen z nagrado za najboljši prvenec (2013) in nagrado Evropske unije za literaturo (2016) in je preveden v deset jezikov. Zbirka esejev Bleda svoboda je prejela Rožančevo nagrado za najboljšo zbirko esejev (2018). Zbirka kratkih zgodb Ideoluzije (2015) in roman Piksli (2021) sta bila v ožjem izboru za nagrado kritiško sito. V svoj delih se osredotoča na posameznika in njegovo soočanje s predstavljenim svetom.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...