Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Ameriška tla

Jeanine Cummins
Ameriška tla

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Kapučino
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-01-6131-8
Naslov izvirnika American dirt
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Danica Križman

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 15 cm
560 g
493 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Vsi v hiši in na vrtu so mrtvi, žrtve mehiškega mamilarskega kartela. Vsi razen Lydie in njenega osemletnega sina Luca, ki se skrita v kopalnici rešita. Za zdaj. Lydia ve, da šef kartela ne bo odnehal, dokler se ne maščuje nad celo njeno družino, in ostane ji ena sama pot – beg v ZDA.

Tako se začne njuno tvegano potovanje iz nevarnega Acapulca, prek tajnih varnih hiš, begunskih zbirališč in streh drvečih vlakov, ki hitijo na sever, stran od dežele, kjer ju čaka smrt, v deželo, kjer ju čaka neznano kaj. Pretresljivi roman o stiskah mehiških beguncev, ki si prizadevajo ubežati neperspektivnemu ali celo pogubnemu domačemu okolju in prečkati ameriško mejo, je v ZDA že pred izidom dvignil veliko prahu, takoj postal mednarodna uspešnica.

Recenzija Bukla

Roman ameriške pisateljice Jeanine Cummins (1974) je ob velikih pričakovanjih izšel na začetku leta 2020, kot prvovrstno branje pa ga je priporočila tudi znamenita Oprah Winfrey. Že hitro po izidu je bil deležen tudi velike kontraverze: kritiki so se spravili nanj, da belska pisateljica ne more avtentično pisati o težavah mehiških migrantov. Lokalni kulturni kontekst seveda ni tudi globalen, zato lahko mi ta roman beremo manj obremenjeno. Ameriška tla so namreč zelo spretno, dinamično, napeto in intrigantno izpisana zgodba, v kateri ima glavna junakinja Lydia, lastnica knjigarne v Acapulcu, za moža Sebastiána, angažiranega novinarja, raziskovalca mehiških kartelov. V knjigarno na pogovore o knjigah začne k njej prihajati šarmantni Javier, za katerega pa se žal izkaže, da je šef točno tistega kartela, ki ga preiskuje Sebastián. Ko plačani morilci po njegovem naročilu pobijejo vso Lydijino sorodstvo, vključno z možem, ona z osemletnim sinom Lucom pa po naključju ostane živa, jima ne preostane drugega, kot da nemudoma zapustita Acapulco in se, kakor vesta in znata, odpravita proti ameriškemu Denverju, kjer živi njen stric. Njuna pot je smrtonosni tobogan nepredvidljivih situacij in nevarnih srečanj, ob tem pa tudi presenetljiv vpogled v tegobe latinskoameriških migrantov na poti v obljubljeno deželo.

Samo Rugelj, Bukla 160

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...