Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Clara
29,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-284-047-1
Naslov izvirnika Clara
Leto izdaje izvirnika 1992
Prevod Jure Potokar
Spremna beseda Tina Mahkota
Urejanje Mitja Čander

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14 cm
760 g
547 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
britansko leposlovje

Založnik o knjigi

Roman Clara daje glas ženi slavnega skladatelja Roberta Schumanna, intrigantni ženski, ki se je izgubila med vrsticami zgodovine. Čeprav je bila Clara Wieck Schumann v 19. stoletju ena najbolj priznanih pianistk svojega časa, nadarjena skladateljica, urednica in profesorica, prijateljica Felixa Mendelssohna in Johannesa Brahmsa, je danes znana predvsem po svojem zakonu s skladateljem. V romanu Clara Janice Galloway obudi spomin na žensko, ki je v nenaklonjenih razmerah presegla okvire svojega časa in okolja, spodkopava romantično predpostavko o usodni povezanosti umetniške genialnosti in norosti, predvsem pa z osredotočenostjo na Claro žarišče z moškega genija premakne na genialno žensko.

Tukaj lahko izveste več o knjigi.

Recenzija Bukla

Avtorica je osrednjo junakinjo obsežnega romana v naslovu zavestno osvobodila njenega znanega priimka Schumann in jo tako simbolno iztrgala iz sence moža, slavnega skladatelja. Clara je bila v 19. stoletju ena najboljših pianistk in nadarjena skladateljica, a se je morala kot ženska – in mati osmih otrok – vse življenje boriti za pravico do ustvarjanja. Ob pretanjenem portretu umetnice, avtorica z enciklopedično natančnostjo poustvari duh časa, ko so bile ženske še tesno spete s tradicionalnimi družbenimi vlogami »dobre hčerke« in pozneje »dobre žene«, ko so se vzpenjali virtuozi in potovali širom Evrope, ko je klavir postal razširjen instrument meščanskih družin, ko je kočijo zamenjal vlak ipd. Pomemben tematski poudarek je tudi duševna bolezen, saj je Clara skrbela za svojega duševno bolnega moža, dokler ni mlada ovdovela, a potem še dolgo s svojimi koncerti obujala v življenje njegovo glasbo.

Maša Ogrizek, Bukla 109

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...