Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Črna skala Belo mesto

Alec S. Patrić
Črna skala Belo mesto

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Miš
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-272-251-7
Naslov izvirnika Black rock white city
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Tadeja Spruk
Urejanje Irena Miš Svoljšak

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,7 x 15,5 cm
550 g
243 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > srhljivi roman
leposlovje > kriminalni roman
leposlovje > leposlovni roman
avstralsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

V vročini avstralskega poletja dneve bolnišničnega čistilca Jovana zmotijo grafiti in zlobno nasilje. Skrivnostne besede, ki jih mora brisati iz dneva v dan, še zdaleč niso poezija, s katero se je kot profesor na sarajevski univerzi ukvarjal v svojem prejšnjem življenju. Z ženo Suzano, nekoč prav tako profesorico, sta bila namreč prisiljena zapustiti vojno Sarajevo ter svoja mrtva otroka. Suzanino rojstno Belo mesto (Beograd) je daleč, zdaj je tu Črna skala (Black Rock), predmestje Melbourna, kjer Suzana čisti in kuha pri družini grškega profesorja. V prostem času se izpopolnjuje v angleškem jeziku in piše roman o turških vdorih na Balkan, medtem ko Jovan išče samega sebe in se trudi vzpostaviti nekdanji odnos do žene. Kot da spopadanje z novim začetkom čisto na dnu ni dovolj, pa se Jovan in Suzana znajdeta še v vrtincu umorov.

O delu

Avstralski pisatelj srbskih korenin A. S. Patrić, na avstralski literarni sceni znan po dveh odličnih zbirkah kratkih zgodb, je komajda našel založnika za svoj prvi roman. Čeprav je delo po izidu prejelo odlične kritike, pa je bilo veliko presenečenje, ko je prejelo najpomembnejšo in najprestižnejšo literarno nagrado avstralske celine, nagrado Miles Franklin 2016, avtor pa naziv v tistem trenutku najbolj fascinantnega pisatelja na tistem koncu sveta. Roman v naš prostor prinaša svežo zgodbo, ki ima sicer vir zla v bosanski vojni in ki svoj konec doživlja v izseljenskem predmestju avstralskega Melbourna. Kot antipod knjigi hrvaškega begunca, ki živi na Danskem (Alen Mešković: Ukulele Jam), ta opisuje pogled z druge strani, usodo srbskih beguncev. Begunstvo pa je zgolj ogrodje romana, dejansko gre za lirično upoveden triler z vešče izoblikovanimi junaki in presenetljivim šokantnim koncem. Je roman o posledicah vojne, premagovanju ovir, ki jih življenje človeku postavi na pot, je roman o upanju in je prikaz preoblikovanja lastne identitete po premagani težki preizkušnji. Bralca najbolj ganejo človeškost zgodbe, živost in verodostojnost pisateljevih likov. Strukturno strog, a čustveno nadvse močan roman po mnenju Sydney Morning Heralda prinaša v Avstralijo evropski modernizem. Obetajo mu, da bo čez leta spadal med avstralske klasične romane. Črna skala Belo mesto je drzen in zrel roman, poln sočutja, ki ga je težko odložiti.

Recenzija Bukla

Patrić je avstralski pisatelj, ki se je rodil v Zemunu v Srbiji in v otroš tvu emigriral v Avstralijo, kjer zdaj na Univerzi v Melbournu poučuje kreativno pisanje in sodobno književnost. Nič neobičajnega torej ni, da junaka njegove pripovedi prihajata s področja nekdanje Jugoslavije, Jovan iz Sarajeva, Suzana pa se je rodila v Belem mestu (Beograd), in zdaj poskušata v Črni skali (Black Rock – predmestje Melbourna) pozabiti na tragične preizkušnje iz preteklosti in zaživeti znova. Nekdanja profesorja na Sarajevski univerzi se na drugem koncu sveta preživljata s čiš čenjem, ona čisti tuja stanovanja in hiše, Jovan pa čisti v bolnišnici. Tam ga po naključju zadolžijo za odstranjevanje srhljivih skrivnostnih grafitov, ki jih neznanec pušča po najbolj bizarnih koncih. Ker se odvratno pisanje neznanega storilca ne preneha in vse skupaj pripel je do skrivnostnih umorov bolnišničnega osebja, se kmalu vpletejo mediji in policija, ki začne sumiti tudi Jovana … Izvirno zaokrožen roman je leta 2016 dobil nagrado Milesa Franklina – najprestižnejšo avstralsko nagrado za književnost.

Renate Rugelj, Bukla 134-135

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...