Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Da boš na tekočem

Christophe Van Gerrewey
Da boš na tekočem

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba KUD Sodobnost International
Zbirka Horizont
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-7047-12-7
Naslov izvirnika Op de hoogte
Leto izdaje izvirnika 2012
Prevod Mateja Seliškar Kenda
Urejanje Katja Klopčič Lavrenčič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21,5 x 13,5 cm
190 g
144 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
flamsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ista hiša, isti maček, skrb zanju med odsotnostjo prijateljev, vse tako kot leto dni poprej, le da brez bolh in – brez ljubimke. Pripovedovalec se ji odloči napisati pismo, saj lahko le tako poteši svojo željo po pogovoru, a pismo prerašča svoj okvir. Ga ne bi bilo bolje objaviti kot roman?

Ljubezensko pismo? Opis zveze, ki ji ni bilo usojeno? Analiza minule zveze, ki ni nikoli prerastla v pravo razmerje? Christophe Van Gerrewey v zasledovanju želje po pogovoru ne izpolni le namere, da bo na tekočem, ampak navsezadnje vzpostavi tudi (fiktivni) dialog – z monologom nekdanje ljubimke dogajanje nenadoma osvetli tudi iz druge perspektive, predvsem pa pripelje »pismo« do bistvenega zaključka …

o avtorju

Christophe Van Gerrewey (1982) je doštudiral arhitekturo in primerjalno književnost, danes poučuje arhitekturo, urednikuje, piše pa tudi članke, eseje in kritike za različne flamske časopise in revije. Na literarno prizorišče je vstopil z zbirko kratke proze Pet zgodb o bolezni (Vijf ziekteverhalen, 2010). Za svoj romaneskni prvenec Da boš na tekočem (Op de hoogte, 2012) je prejel flamsko nagrado za najboljši prvenec, leta 2016 pa tudi nagrado Evropske unije za književnost.

Recenzija Bukla

Knjiga flamskega pisatelja je romaneskni prvenec, ki si je še pred slovenskim prevodom prislužil nekaj vidnejših nagrad. Naš junak se znajde v hiši prijateljev, ki so odšli na počitnice, njemu pa prepustili skrb za mačko. Ali obstajata še primernejši prostor in čas za obuditev spomina na nekdanjo ljubezen? Tako se odloči napisati dolgo pismo (dolžine pričujoče knjige). Kaj je šlo narobe? Kaj se jima je dogajalo? Toda pismo se začne prevešati v nekaj drugega. Počasi nastopi moment introspekcije, znajdemo se v nekakšnem psihoterapevtskem procesu in za piko na i skozenj spregovori naslovljenka, ki da jasno vedeti, da morda vendarle ni bilo vse tako popolno, kot se zdi. Knjiga o ljubezni, razmerjih, prebolevanju in predvsem (reflektirani) samokritiki.

Aljaž Krivec, Bukla 146

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...