Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Dora Bruder

Patrick Modiano
Dora Bruder

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-284-179-9
Naslov izvirnika Dora Bruder
Prevod Jaroslav Skrušny
Spremna beseda Jaroslav Skrušny
Urejanje Špela Pavlič

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 14 cm
280 g
127 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
francosko leposlovje

Povej naprej

O knjigi

Patrick Modiano (1945) je danes nesporno eno najbolj prepoznavnih imen sodobne francoske proze. Pozornost bralske publike je pritegnil že njegov romaneskni prvenec Trg zvezda (La Place de l\\'Etoile) iz leta 1968, zasnovan kot blodnjava izpoved Juda Rafaela Šemiloviča, v katerem avtor izriše nabor vseh mogočih predsodkov in frustracij evropskega antisemitizma. Za svoja dela – njegov opus obsega že okrog 30 romanov – je prejel številne nagrade, med njimi leta 1978 Goncourtovo nagrado za roman Ulica temačnih štacunic (Rue des Boutiques Obscures) in leta 2014 Nobelovo nagrado za literaturo. Pričujoči roman Dora Bruder (prvič je delo izšlo leta 1997) je svojevrsten žanrski hibrid med biografijo, avtobiografijo in detektivsko zgodbo.

Decembra 1988 je Patrick Modiano med listanjem pariškega časnika iz leta 1941 naletel na poizvednico za izginulo Doro Bruder, petnajstletnico sivorjavih oči in ovalnega obraza, oblečeno v siv plašč, višnjevkast pulover, modro krilo in klobuček. Skop, a natančen opis v avtorju vzbudi nepotešljivo zanimanje, zaradi katerega se poda na pot iskanja sledi za judovskim dekletom, ki je v času okupacije, sredi zime, pobegnilo iz dokaj varnega samostanskega penzionata. Iz drobcev biografskih podatkov, izpisov iz policijskih kartotek in taboriščnih zapisnikov Modiano sestavi pretresljivo pripoved o uporniški najstnici, ki jo je jeseni leta 1942 skupaj s konvojem, napotenim v Auschwitz, pogoltnila zgodovina. Roman o Dori Bruder je svojevrsten poskus, kako s pomočjo literature iztrgati pozabi lepoto in grozo človeških usod, posameznikovo resničnost, ki za seboj ni pustila nobenih sledi.

Recenzija Bukla

Modiano (1945) je francoski pisatelj, ki je pred dvema letoma prejel tudi Nobelovo nagrado za literaturo, njegovi romani pa v zadnjem času eden za drugim izhajajo tudi pri nas (nedavno sta tako, denimo, izšla Nočna nezgoda in V kavarni izgubljene mladine). Eden od razlogov je gotovo ta, da je več njegovih romanov kratkih in zato ne pomenijo obsežnih prevajalskih projektov, drugi pa je nedvomna kakovost njegovih del, ki nas pogosto popeljejo v labirintni svet pariških ulic, na katerih Modiano virtuozno prepleta sedanjost in preteklost. Tak je tudi kratki roman Dora Bruder iz leta 1997, ki predstavlja nekakšen Modianov poskus rekonstrukcije življenja naslovne deklice, o kateri v starem časopisu izpred nekaj desetletij najde obvestilo, da je Dora Bruder decembra 1941 izginila neznano kam, tisti, ki kaj ve o njej, pa naj to sporoči njenim staršem. Modiano se več kot štiri desetletja kasneje spusti v lov za podatki o njej in njenem življenju, raziskave pa ga vodijo tudi do novih spoznanj o samem sebi in svojem življenju. Unikatna (avto)biografija.

Renate Rugelj, Bukla 122

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...