Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Ezan

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Didakta
Zbirka Gostosevci
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-261-582-6
Naslov izvirnika Ezan
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Jure Potokar

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 16 cm
650 g
397 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
hrvaško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman se fabulativno umešča v čas zlate dobe Otomanskega cesarstva ter v prostor pozabljene turške Slavonije šestnajstega stoletja, zgodbo pa pred bralke in bralce postavlja upokojeni janičar Ibrahim, ki na smrtni postelji sinu v zapuščino poklanja svojo življenjsko zgodbo in modrosti, nabrane v času služenja častnemu pesniku, zakonodajalcu in sultanu Sulejmanu Veličastnemu.

Vendar pa je Ezan obenem še mnogo več. Je filozofski roman o Človeku z veliko začetnico in o človeškem obrazu islama. Je roman, ki se skozi prizmo preteklosti loteva najintimnejših vprašanj človekove identitete, njegovega dobrega in zla ter nas samih kot dedičih tistega, kar so bili naši predniki, in darovalcih tega, kar bodo prihodnji rodovi. Predvsem pa Ezan kot klic k molitvi nagovarja k razumevanju in veri v sočloveka.

»Malo jih je, sinko, ki se upirajo. Ne zato, ker je vsem dobro, ampak zato, ker je strah vedno nekako močnejši od trpljenja. Strah, da bo slabše, strah pred smrtjo, strah pred Bogom. Džauri pa se svojega Boga bojijo. Pravim, da je ta Bog njihov, čeprav je tudi naš, čeprav na koncu ne vem, čigav sem jaz, ali sem od tistih, ki so me rodili, ali od tistih, ki so me vzgojili v človeka.«

»Težko, včasih tudi skoraj nemogoče je zgodovino ločevati od stoletja ustvarjane mitologije. Enako težko, če ne še težje, je zgodovino spoznati brez vpliva sodobne resničnosti.«

Ivana Šojat iz spremne besede k slovenski izdaji

Recenzija Bukla

Upokojeni janičar Ibrahim na smrtni postelji sinu pripoveduje svojo neverjetno življenjsko zgodbo, ki je v navdih vsem njegovim kasnejšim rodovom. V njej do potankosti opiše svoje življenje in služenje sultanu Sulejmanu Veličastnemu. Ibrahimova zgodba je barvita in slikovita in bralca popelje vse od začetnih dni Ibrahimovega spoznavanja s skrivnostmi muslimanskega sveta, v katerega je vržen kot mali deček, do številnih kasnejših spoznanj, stkanih ob njegovih številnih življenjskih preizkušnjah. Čudoviti lirični roman Ezan z dogajanjem v času zlate dobe Otomanskega cesarstva pa ne prinaša le dih jemajoče, izvrstno izpeljane (osebnoizpovedne) zgodbe glavnega protagonista Ibrahima, ampak s svojimi modrostmi vabi tudi h globokim razmislekom o življenju in njegovih vrednotah. Branje izpod peresa ugledne hrvaške pisateljice, nagrajene s številnimi nagradami, namreč odstira številna (filozofska) (samo)spraševanja o človekovi nravi, njegovi naravnanosti in poti k vsemu dobremu. Prav zato je, ne glede na konkretno določenost zgodovinskega okvira, v katerega je vpeta osnovna zgodba, ta imenitni roman v resnici brezčasen in večno aktualen.

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 159

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...