Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Internat

Serhij Žadan
Internat Novo
29,00 € 29,00 € Prihrani 0,00 €
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2024
ISBN 978-961-298-182-2
Naslov izvirnika Internat
Leto izdaje izvirnika 2017
Prevod Primož Lubej, Janja Vollmaier Lubej

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 14,5 cm
450 g
336 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
ukrajinsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Če dobro pomisliš, tu vsi živimo kot v internatu. Od vseh zapuščeni, ampak naličeni.

Roman Internat (2017) se osredotoča na doživljanje vojne v Donbasu leta 2015 in popisuje grenko stvarnost tamkajšnjih ljudi. Obsežen roman temelji na treh zimskih dnevih, ko mora Paša svojega 13-letnega nečaka Saša vzeti iz internata in ga pripeljati domov. Šola, ki jo obiskuje, je namreč tarča napadov in zato postaja vse nevarnejša. Da bi se Paša prebil skozi mesto, traja ves dan. Ko se z nečakom vračata, sta priča številnim spopadom, eksplozijam min, paravojaškim skupinam, ruševinam, obupanim ljudem. V romanu avtor tematizira vzdušje zaradi nenadne vojne v Donbasu, ki poseže v življenja nedolžnih ljudi, ki takih grozot ne pričakujejo, v času in prostoru, ki je namenjen izobraževanju, vzgoji otrok, prihodnosti, ne pa spopadanju s trpko, grenko preizkušnjo, ki ji ne more nihče ubežati. V knjigi ne gre za opise vojnih prizorov kot takih, marveč za slikanje vzdušja, ki ga vojna povzroča, in prikazovanje soočanja posameznika s samim sabo.

o avtorju

Serhij Žadan (1974) je ukrajinski pisatelj, pesnik, esejist in prevajalec. Leta 1996 je diplomiral na Fakulteti za ukrajinsko-nemško filologijo harkovske nacionalne pedagoške univerze, kjer je leta 2000 tudi doktoriral. Njegova literarna dela so prevedena v več tujih jezikov, prejel pa je tudi več domačih in tujih nagrad.

Recenzija Bukla

Pred enim letom je izšel roman Vojni dnevnik novinarja Boštjana Videmška, v katerem je ta dolgoletni poročevalec s kriznih terenov postavil svojo izmišljeno zgodbo v neimenovano deželo z neimenovano vojno, čeprav je bilo jasno, da gre za literarni odgovor na invazijo v Ukrajini, ki se je začela februarja 2022. A vojno stanje je bilo tam že dolgo poprej, kar je jasno razvidno iz romana Internat, ki je izšel leta 2019, popisuje pa stanje v Donbasu leta 2015, kamor avtor postavi izmišljeno, tri dni trajajočo zgodbo, v kateri se mora Paša prebiti do svojega trinajstletnega nečaka Saša ter ga pripeljati domov. Njegova pot spominja na tisto, ki jo mora prebroditi vod v filmu Reševanje vojaka Ryana, da pride do iskanega vojaka: to je odisejada čez območje, ki ga pretresajo stalno nasilje, strelski obračuni, ruševine, nenehne kontrole dokumentov in razni preobrati ter nepričakovana srečanja, ki jih lahko prinese samo vojna. Ta intenzivni dokumentaristični roman je napisal ukrajinski pisatelj Serhij Žadan (1974), ki ga pri nas že poznamo po postranzicijskem romanu Vorošilovgrad, ob njegovem izidu pred nekaj leti pa je obiskal tudi Slovenijo.

Samo Rugelj, Bukla 179

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...