Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Manj

Roman
Andrew Sean Greer
Manj
19,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-287-117-8
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Less
Leto izdaje izvirnika 2017
Prevod Breda Biščak
Urejanje Mija Longyka

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
293 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Izredno berljiv in navidez lahkoten, komičen roman je naslovljen po osrednjem junaku Arthurju Manju. Strukturiran je delno kot razvojni, delno kot potopisni, delno kot metafikcijski: Manj, homoseksualni pisatelj srednjih let se odpravi na pot okoli sveta, da bi prebolel poroko dolgoletnega ljubimca in bližajočo se petdesetletnico, obenem pa izboljšal svoj zadnji roman, katerega objavo je založba zavrnila. Delo obravnava večne teme ljubezni, smrti in smisla življenja, nastavlja ogledalo nečimrnemu literarnemu svetu, vključno z beatniško generacijo, in z blago samoironijo prikazuje homoseksualna razmerja, s čimer odpira možnost, da vsaj malo prevetri konservativno ozračje v družbah, kjer je istospolna ljubezen še vedno stigmatizirana. Za ganljivo in zabavno pripovedjo se skriva premišljena zgradba ter dobro poznavanje književnosti in umetnosti.

Recenzija Bukla

Dinamičen, komičen, jezikovno bogat in premišljeno zasnovan roman z malce enigmatičnim naslovom Manj (glavni lik v romanu se piše Less, kar v slovenščini pomeni Manj, zaradi razumljivih razlogov pa so se odločili za njegovo slovenjenje) je lani prejel prestižno Pulitzerjevo nagrado, saj spretno tematizira tako homoseksualnost kot sodobno književnost in milje založniške industrije, do sedaj pa je bil prodan v več kot milijon izvodih, kar je velik uspeh za tovrstno knjigo. Arthur Manj je namreč relativno (ne)uspešen pisatelj na pragu svojega petdesetega leta in z (literarnim) svetovnim potovanjem pred seboj, na katerem ima dovolj časa, da razmisli o svojem dosedanjem življenju, obenem preboli poroko svojega dolgoletnega ljubimca, povrhu vsega pa izboljša svoj zadnji roman, ki že nekaj časa vedri pri založniku. Manj je tako po eni strani roman, ki se lahko bere kot kak literarni potopis, obenem pa Greer (avtobiografske poteze so v delu nedvomno razvidne) pod površino občutljivo preigrava teme ljubezni, staranja in književnega ustvarjanja.

Samo Rugelj, Bukla 150

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...