Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Materinska nedelja

Graham Swift
Materinska nedelja
14,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-287-112-3
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Mothering sunday
Leto izdaje izvirnika 2016
Prevod Katarina Mahnič
Urejanje Mija Longyka

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
150 g
128 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
britansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Drobni roman pripoveduje o enem samem sončnem marčevskem dnevu na angleškem podeželju leta 1924 – materinski nedelji, ko so imeli služabniki tradicionalno prost dan, da so lahko obiskali svoje družine.
Mlada služkinja, sirota Jane, služi svojim gospodarjem že od najstniških let in ima ves ta čas skrivno razmerje s Paulom, bogatim dedičem, ki živi na sosednjem posestvu. Paul jo tega dne prvič po sedmih letih povabi v njihovo prazno hišo in svojo spalnico, kot v nekakšno slovo pred bližajočo se poroko s sebi primernim dekletom. Okrog tega dogodka se vrti roman, ki počasi in melanholično, v izbrušenem jeziku in brez šokantnih preobratov drsi v katastrofo. Bralec je postavljen v kožo ljubimke Jane, ki v svojih mislih vrti ta dan naprej in nazaj, v preteklost in prihodnost, ko je že postala priznana pisateljica. Sončna materinska nedelja je bila namreč dan, ki je pomembno zasukal in preoblikoval tok njenega življenja.

Recenzija Bukla

Kratki roman, romanca priznanega angleškega pisatelja Grahama Swifta iz leta 2016, ki ga v slovenščini že poznamo po mojstrovinah Povodje in Zadnja želja, je virtuozno skonstruirano besedilo, ki se vrti okoli enega samega marčevskega dneva leta 1924 na angleškem podeželju, ki se ga mnogo kasneje spominja in podoživlja Jane Fairchild. Takrat še mlada, zaposlena kot služkinja, ima že dolgo razmerje s Paulom Sheringhamom, bogatim dedičem, ki jo tega dne povabi v svojo sobo, njuno takratno posteljno druženje pa pomeni nekakšno slovo, preden se bo poročil s svojemu statusu primernim dekletom. Jane, ki je kasneje postala znana pisateljica, se vedno znova vrača k temu dogodku in z njega plast za plastjo odkriva vse globlje tančice takratnega življenja. Precizno in vseskozi presenetljivo pisanje angleškega literarnega mojstra.

Samo Rugelj, Bukla 148

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...