Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Olive Kitteridge

Elizabeth Strout
Olive Kitteridge
33,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Hiša knjig, HKZ
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-7133-00-4

Tehnične lastnosti
trda vezava
300 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ta priljubljeni roman, nagrajen s Pulitzerjevo nagrado, po katerem je HBO posnel z emmyjem nagrajeno serijo, je izjemna zgodba o življenju običajne ženske in živahna analiza vsega, kar nas povezuje. Zgodba Olive Kitteridge vas bo nasmejala, z odobravanjem ji boste kimali, začutili bolečino in vmes potočili solzo ali dve.

Včasih nepopustljiva, včasih potrpežljiva. Še maloprej dojemljiva, v naslednjem trenutku pa si že žalostno zatiska oči pred resnico. Olive Kitteridge, upokojena učiteljica, se zgraža nad spremembami v domačem mestecu Crosby v Mainu in v svetu na splošno, hkrati pa ne opazi vseh sprememb pri tistih, ki jo obkrožajo: v barski pianistki, ki jo preganja nekdanja ljubezen; v nekdanjem učencu, ki je izgubil voljo do življenja; v lastnem odraslem sinu, ki njeno nerazumno obnašanje dojema kot tiranijo; ter ne nazadnje v možu Henryju, ki svojo zvestobo njunemu zakonu doživlja kot blagoslov in hkrati prekletstvo.

Meščani se s svojimi težavami spopadajo vsak po svoje, Olive pa poglobljeno spozna sebe in svoje življenje – včasih je poznanje boleče, a vedno neusmiljeno iskreno. Olive Kitteridge podaja globoke vpoglede v človeka – v notranje razkole, v tragedije in čisto veselje, v potrpežljivost, ki jo od nas zahteva življenje.

Recenzija Bukla

V povsem običajnem obalnem mestecu Crosby v ameriški zvezni državi Main upokojena učiteljica Olive Kitteridge stoično preživlja dneve s svojo družino. Življenje teče in dogajajo se ji lepe in tudi strašljive reči. Tako kot vsem čisto običajnim ljudem. Zaradi svoje rahlo zajedljive in cinične narave pogosto deluje brezsrčno, a je zmeraj iskrena in včasih tudi empatična. Cela vrsta življenjskih zapletov njenih someščanov in njene družine razkrije mnogo plati bivanja v malem kraju, od nevoščljivosti, ljubosumnosti in ozkosrčnosti do tračev in malih, pa tudi večjih tragedij. Vse pa so na neki način povezane z živopisno in nadvse večplastno junakinjo Olive. Ameriška romanopiska (1956) Elizabeth Strout je leta 2009 za pripoved o tihem upanju v spremembe na bolje, ki tli v vsakem posamezniku, prejela Pulitzerjevo nagrado, v produkciji HBO pa je pred leti po tem romanu nastala tudi večkrat nagrajena televizijska mini serija, v kateri je naslovno junakinjo uprizorila nenadkriljiva Frances ­McDormand.

Renate Rugelj, Bukla 160

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...