Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Resnica ima tvoje oči

Samo Rugelj
Resnica ima tvoje oči
24,90 € 24,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Litera
Zbirka Piramida
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-7018-10-3
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Spremna beseda Andrej Blatnik
Urejanje Orlando Uršič

Tehnične lastnosti
trda vezava
20 x 15 cm
340 g
225 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Še vedno vitalnemu elektroinženirju Mihu Premrlu, ki umirjeno živi s svojo dolgoletno ljubeznijo Mijo, se ob koncu koledarskega leta približuje delovna upokojitev. Po svoje se je veseli, saj si je že zamislil nov projekt: prebral bo knjižno zbirko svoje mladosti, za katero v dosedanjem življenju ni našel časa. Med prazniki jima sin Rok, ki se s svojo ženo odpravlja na silvestrovanje v Istanbulu, prvič pripelje v varstvo vnukinjo in vnuka, nad čemer Miha ni navdušen, saj bi rad imel čas zase. Njegova upokojitev načne tudi dolgo zakopano vprašanje resničnega očetovstva, za katerega je ženi obljubil, da ga ne bo nikoli poskušal razrešiti. Tedaj pa novoletna noč udari s tragično silo v njuno življenje ter ju postavi pred preizkušnje, ki si jih nista mogla nikoli niti zamisliti.

O AVTORJU

Samo Rugelj (1966) je urednik, založnik in publicist, ki je v svojih dosedanjih knjigah, nazadnje v Triglavskih poteh (2018), večinoma posegal po izpovednih temah in žanru stvarne literature, mejo fikcije pa je začel prestopati v knjigi Na dolge proge (2016). Resnica ima tvoje oči je njegov prvi leposlovni roman.

o knjigi v drugih medijih

Sobotno branje na Radiu Prvi
»Samo Rugelj je človek, ki rad in veliko piše. Je publicist, urednik in založnik. Čeprav pravi, da se vse njegovo življenje bolj ali manj vrti okoli pisanja, pa ni samoumevno, da je zdaj pred nami njegovo prvo leposlovno delo – roman z naslovom Resnica ima tvoje oči. V njem glavnega junaka, elektroinženirja Miha Premrla, ujamemo pred pomembno življenjsko prelomnico – tik pred upokojitvijo. V novem življenjskem obdobju bo imel več časa zase in za svoje načrte ter neizpolnjene želje, si misli. Vendar ima zanj, kot pravi Samo Rugelj, življenje drugačne načrte. Zgodi se tragedija, ki se z glavnim junakom in njegovimi bližnjimi usodno in kruto poigra.«

Recenzija Bukla

O čem nam govori knjiga Resnica ima tvoje oči, romaneskni prvenec urednika in publicista Sama Ruglja? Prvi pravi odgovor je najbrž: o času. O minljivosti in nepovratnosti ter nespremenljivosti ključnih dogodkov v času. Ljudem dajejo različni genski zapisi in različna okolja, v katera se ti genski zapisi združeni v organizme, zelo različne življenjske podlage, skupno pa nam je vsaj eno, kar se večinoma trudimo vsaj za silo pozabiti: vsi umremo. Kdaj in kako, to je druga in vsakič drugačna zgodba.

Zgodba, s katero se elektroinženir Miha, nosilni lik tega romana, pojavi pred nami, se začne klasično in ne pretirano boleče: njegov čas se bo spremenil. Ves njegov čas bo namreč postal prosti čas: upokojuje se. In kot se spodobi, bo pokoj uporabil za tisto, kar je preskočil v mladosti, zdaj pa to obžaluje: prebral bo vse romane iz zbirke Sto romanov, s spremnimi besedami vred. Kot matematičen tip si že okvirno izračuna, koliko časa mu bo vzelo branje, in zdi se mu, da ima časa za svoj načrt dovolj. Če vanj le ne bo preveč posegala tipična upokojenska dolžnost, čuvanje vnuka in vnukinje! O tem se mora pogovoriti s sinom ... A preden zares utegne, mu sin, tik preden z ženo odideta na novoletno praznovanje, zaupa nekaj bolj prelomnega, in zamišljeni mirni čas se izteče, še preden se je začel …

Pomembno dogajalno presečišče tu zbranih življenjskih zgodb je Istanbul. Tam se življenja glavnih oseb te knjige združijo in spočnejo, tam se pred glavno zgodbo zgodi eden vrhuncev krhke slovenske samozavesti, zmaga na evropskem prvenstvu v košarki, tam se zgodi prelomni dogodek, ki roman predeli na dve simetrični in dopolnjujoči se polovici, Prej in Potem. (Vsaka med njima ima 23 poglavij, kar je tudi število kromosomov v spolnih celicah – za celostno branje genoma je torej potrebno branje obeh delov.) Nič čudnega, da se popisane zgodbe stekajo prav v to raznoliko mesto – Istanbul je sam po sebi predeljen, geografsko in mentalno, med Evropo in Azijo, med sekularnost in tradicijo.

Romani zmeraj, če ne drugje, pod površjem, pripovedujejo tudi zgodbo o času, v katerem se dogajajo, pa tudi zgodbo o času, v katerem so nastali. Čas, v katerem smo zdaj, kaže, da romani našega življenja, kakor se je glasil slogan ene od zbirk, ki jih omenja avtor, ne morejo spremeniti našega življenja. Lahko pa spremenijo nekaj ali celo veliko njegovih trenutkov. Morda življenjsko pomembnih, odločilnih trenutkov. Pod tem napetim romanom se tako pretaka še ponikalnica, na katero v današnjih hitrih časih hitro pozabljamo: težko je živeti prav, če ne bereš pravih knjig. Takih, ob katerih se sprašujemo, ali živimo prav. Resnica ima tvoje oči je ena od njih.

Andrej Blatnik, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...