Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Resnica ima tvoje oči

Samo Rugelj
Resnica ima tvoje oči

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba UMco
Zbirka Roman
Leto izdaje 2024
ISBN 978-961-7136-82-1
Spremna beseda Andrej Blatnik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
340 g
225 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga Resnica ima tvoje oči bo izšla 7. marca 2024.
Prednaročniška cena 19,90 € velja do izida. Dostava je brezplačna.
Prednaročniki prejmete knjigo takoj, ko pride iz tiska

Prednaročniška cena velja zgolj v primeru, da bo plačana prednaročniška cena do dneva izida knjige.

Če bi poleg knjige Resnica ima tvoje oči naročali še kakšno drugo knjigo, ki bi jo želeli imeti prej, naročite knjigo Resnica ima tvoje oči ločeno. V nasprotnem primeru bo celotno naročilo oddano šele ob izdaji knjige.

2. pregledana izdaja.

Nominacija za nagrado kresnik

Avtor romana Samo močni preživijo

Še vedno vitalnemu elektroinženirju Mihu Premrlu, ki umirjeno živi s svojo dolgoletno ljubeznijo Mijo, se ob koncu koledarskega leta približuje delovna upokojitev. Po svoje se je veseli, saj si je že zamislil nov projekt: prebral bo knjižno zbirko svoje mladosti, za katero v dosedanjem življenju ni našel časa. Med prazniki jima sin Rok, ki se s svojo ženo odpravlja na silvestrovanje v Istanbulu, prvič pripelje v varstvo vnukinjo in vnuka, nad čemer Miha ni navdušen, saj bi rad imel čas zase. Njegova upokojitev načne tudi dolgo zakopano vprašanje resničnega očetovstva, za katerega je ženi obljubil, da ga ne bo nikoli poskušal razrešiti. Tedaj pa novoletna noč udari s tragično silo v njuno življenje ter ju postavi pred preizkušnje, ki si jih nista mogla nikoli niti zamisliti.

»Pod tem napetim romanom se pretaka tudi ponikalnica, na katero v današnjih hitrih časih hitro pozabljamo: težko je živeti prav, če ne bereš pravih knjig.« – Andrej Blatnik (iz spremne besede)

IZ KNJIGE

»Nato si je zarinil pištolo v usta. Z zobmi je zagrizel v trdo jeklo. Prst je imel na petelinu. V samih spodnjicah je sedel na straniščni školjki, kovino pištole pa je osvetljevala samo drobna lučka, ki je brlela na ženinem depilatorju. Zaprl je oči in se osredotočil na prst, s katerim se je dotikal petelina. Samo premaknem ga za centimeter ali dva, pa bo vsega konec, si je prigovarjal, spremenil se bom v nič in ne bo mi treba več prenašati vsega tega.

To ni sanjanje o smrti, si je govoril v mislih, to je resnična smrt čisto blizu mene, delček sekunde stran. Globoko je vdihnil in obmiroval.«

O AVTORJU

Samo Rugelj (1966) je knjižni založnik in urednik ter avtor knjig s področja filma in založništva, v zadnjem obdobju pa se je premaknil proti izpovednim in leposlovnim knjigam, kot so literarni potopisi Triglavske poti (2018), Na prepihu (2021) in Soncu naproti (2022), ki je prejel nagrado krilata želva za najboljši potopis, ter roman Resnica ima tvoje oči (2018), ki je bil nominiran za nagrado kresnik. V svoje knjige pogosto vpleta osebna doživetja, ki jih skuša približati bralcu v biografskem (Delaj, teci, živi) ali leposlovnem žanru (Na dolge proge), tako pa je tudi v njegovem drugem romanu Samo močni preživijo.

 

o knjigi v drugih medijih

Sobotno branje na Radiu Prvi
»Samo Rugelj je človek, ki rad in veliko piše. Je publicist, urednik in založnik. Čeprav pravi, da se vse njegovo življenje bolj ali manj vrti okoli pisanja, pa ni samoumevno, da je zdaj pred nami njegovo prvo leposlovno delo – roman z naslovom Resnica ima tvoje oči. V njem glavnega junaka, elektroinženirja Miha Premrla, ujamemo pred pomembno življenjsko prelomnico – tik pred upokojitvijo. V novem življenjskem obdobju bo imel več časa zase in za svoje načrte ter neizpolnjene želje, si misli. Vendar ima zanj, kot pravi Samo Rugelj, življenje drugačne načrte. Zgodi se tragedija, ki se z glavnim junakom in njegovimi bližnjimi usodno in kruto poigra.«

Recenzija Bukla

O čem nam govori knjiga Resnica ima tvoje oči, romaneskni prvenec urednika in publicista Sama Ruglja? Prvi pravi odgovor je najbrž: o času. O minljivosti in nepovratnosti ter nespremenljivosti ključnih dogodkov v času. Ljudem dajejo različni genski zapisi in različna okolja, v katera se ti genski zapisi združeni v organizme, zelo različne življenjske podlage, skupno pa nam je vsaj eno, kar se večinoma trudimo vsaj za silo pozabiti: vsi umremo. Kdaj in kako, to je druga in vsakič drugačna zgodba.

Zgodba, s katero se elektroinženir Miha, nosilni lik tega romana, pojavi pred nami, se začne klasično in ne pretirano boleče: njegov čas se bo spremenil. Ves njegov čas bo namreč postal prosti čas: upokojuje se. In kot se spodobi, bo pokoj uporabil za tisto, kar je preskočil v mladosti, zdaj pa to obžaluje: prebral bo vse romane iz zbirke Sto romanov, s spremnimi besedami vred. Kot matematičen tip si že okvirno izračuna, koliko časa mu bo vzelo branje, in zdi se mu, da ima časa za svoj načrt dovolj. Če vanj le ne bo preveč posegala tipična upokojenska dolžnost, čuvanje vnuka in vnukinje! O tem se mora pogovoriti s sinom ... A preden zares utegne, mu sin, tik preden z ženo odideta na novoletno praznovanje, zaupa nekaj bolj prelomnega, in zamišljeni mirni čas se izteče, še preden se je začel …

Pomembno dogajalno presečišče tu zbranih življenjskih zgodb je Istanbul. Tam se življenja glavnih oseb te knjige združijo in spočnejo, tam se pred glavno zgodbo zgodi eden vrhuncev krhke slovenske samozavesti, zmaga na evropskem prvenstvu v košarki, tam se zgodi prelomni dogodek, ki roman predeli na dve simetrični in dopolnjujoči se polovici, Prej in Potem. (Vsaka med njima ima 23 poglavij, kar je tudi število kromosomov v spolnih celicah – za celostno branje genoma je torej potrebno branje obeh delov.) Nič čudnega, da se popisane zgodbe stekajo prav v to raznoliko mesto – Istanbul je sam po sebi predeljen, geografsko in mentalno, med Evropo in Azijo, med sekularnost in tradicijo.

Romani zmeraj, če ne drugje, pod površjem, pripovedujejo tudi zgodbo o času, v katerem se dogajajo, pa tudi zgodbo o času, v katerem so nastali. Čas, v katerem smo zdaj, kaže, da romani našega življenja, kakor se je glasil slogan ene od zbirk, ki jih omenja avtor, ne morejo spremeniti našega življenja. Lahko pa spremenijo nekaj ali celo veliko njegovih trenutkov. Morda življenjsko pomembnih, odločilnih trenutkov. Pod tem napetim romanom se tako pretaka še ponikalnica, na katero v današnjih hitrih časih hitro pozabljamo: težko je živeti prav, če ne bereš pravih knjig. Takih, ob katerih se sprašujemo, ali živimo prav. Resnica ima tvoje oči je ena od njih.

Andrej Blatnik, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...