Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Sramežljivost občutij

Dalila Heuse
Sramežljivost občutij

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-278-392-1
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika La pudeur des sentiments
Leto izdaje izvirnika 2016
Prevod Jasmina Rihar
Urejanje Tadeja Petrovčič Jerina

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
230 g
197 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Besede, ki očiščujejo spomin

Knjiga prinaša sporočilo upanja vsem, ki so bili v življenju globoko ranjeni. Tenkočutno napisan roman razkriva neznosno trpljenje, ki ga povzroča sprevrženost spolne zlorabe, pokaže pa tudi, kako je s pogumom, odločnostjo in neomajno materinsko ljubeznijo mogo­če premagati prav vse, tudi nepojmljivo zlo.

Sedemdesetletni Ludvik Hanotte je slikar, ki že več kot petnajst let trpi zaradi izgube spomina. Nekega jutra po pošti prejme avtobiografski roman od pisateljice, za katero še ni slišal. Rado­vednost mu ne da miru, zato odloži čopič in se zatopi v branje. Dorjana Hector pripoveduje o tem, kako jo je od petega leta zlo­rabljal njen nasilni in avtoritarni oče, ki je s svojim ravnanjem uničil celotno družino. Ludvik je globoko pretresen; na vsak način mora ugotoviti, kako bi lahko bil povezan s to neznano deklico.

Sočasno se na oddelku za intenzivno nego po hudi prometni ne­sreči s smrtjo bori Lea, uspešna poslovna ženska pri petdesetih. Ob njej z nadnaravno predanostjo vztraja njena mama Marija. Po dolgih letih molka se ženski končno lahko pogovorita.

O avtorici

Dalila Heuse se je rodila v Belgiji v petdesetih letih preteklega stoletja. Po poklicu profesorica biologije in telesne vzgoje je že trideset let dejavna na področju srčne kirurgije. Zadnja leta se mama štirih otrok in babica več vnukov v prostem času posveča pisanju. Z večkrat nagrajenim literarnim prvencem, avtobiograf­skim romanom Sramežljivost občutij, je na francoskem govor­nem območju dosegla več kot 25.000 bralcev. V njem s pretresljivo iskrenostjo popisuje nezaslišano usodo dekletca, ki preseže svojo neizmerno trpljenje in si kot ženska ustvari polno življenje.

Odlomek iz knjige

Končno sem našla rešitev za težavo z očetom. S knjigo mu bom še pred smrtjo povedala, kakšno gorje mi je povzro­čil. S tem mu bom dala tudi priložnost, da se pokesa. Na dnu srca je namreč tlela gluha bolečina, da svojih dejanj ni nikdar obžaloval. S knjigo bom imela tudi priložnost svojim otrokom povedati, kdo v resnici sem. V žareči magmi spominov bom previdno izbrala besede, da jim bom spregovorila o trpljenju, ki jih je sramežljivost občutij zamol­čala. O skrivnem delu sebe, ki so ga moje rane odrezale s svojo bolečino in so iz mene napravile to, kar sem. O tem, o čemer nikoli nisem mogla spregovoriti.

Včasih ti ušesa spreletijo besede, ki so bolj morilske od revolverskih krogel. Besede, ki v sebi nosijo umazanijo, ki se ti prilepi na dušo, besede, ki ti za vselej preprečijo, da bi sprejel svojo podobo v ogledalu ali v pogledu drugega. Tega sem se hotela za vsako ceno znebiti. S tem sem resno tvegala, da bom izpraznila samo sebe. Vendar je bilo vredno tvegati, saj sem vedela, da je to zadnje sredstvo, s katerim bom dokončno lahko sprala to umazanijo, očetovo umazanijo.

In bolj ko bom svoji junakinji dajala življenje, bolj bom imela v rokah svoje življenje. Prišel je trenutek, ko sem svojemu noremu dvojnemu življenju morala pogledati v oči.

Recenzija Bukla

Sramežljivost občutij je roman, ki ga bo bralec težko odložil iz rok. Zgodba je pisana s stališča več oseb. Najprej je tu slikar Ludvik, ki po pošti nepričakovano dobi avtobiografski roman Življenje Dorjane Hector. Sprva ga odloži med kup reklam, ki jih ima pripravljene, da jih vrže v peč, vendar ga nekaj pritegne, da ga začne brati. Tako spoznavamo zgodbo Dorjane Hector. To je pripoved o sprva lepem otroštvu s sicer strogim očetom in ljubečo mamo. To otroštvo prekine oče neke noči, ko pet­letno Dorjano spolno zlorabi in s tem početjem nadaljuje leta naprej. Mama o tem nič ne sluti, Dorjano pa skrivnost razjeda v duši, vendar o tem molči, da ne bi razbila družine, prizadela matere ter da ne bi njenih sestric in bratcev poslali v sirotišnico. Na drugi strani imamo zgodbo uspešne ­poslovne ženske Lee, ki doživi promet­no nesrečo, ob njej pa bedi njena mati Marija. Zgodba teh dveh žensk je zgodba o predani hčerinski in materinski ljubezni, ki sega onkraj življenja, o žrtvovanju, neizgovorjenih čustvih, trpljenju in odpuščanju ter potrebi, da se resnica izpove in izreče. Manjšo, vendar zato nič manj pomembno vlogo ima v zgodbi Aleksander, Lein mož, ki Leo tudi s svojo ljubeznijo še vzdržuje pri življenju in verjame vanjo, da se bo borila za življenje, medtem ko so zdravniki že skoraj dvignili roke od nje. To ni le zgodba o nepopisnem trpljenju in človeškem breznu, je tudi zgodba o moči ljubezni in navsezadnje tudi o zadoščenju. Česar ne doseže človeški zakon, doseže božji, čeprav Dorjana verjame le v neobstoj Boga, kot trdi sama.

Sabina Burkeljca, Bukla 144

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...