Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Tujka

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-284-522-3
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika De bekeerlinge
Leto izdaje izvirnika 2016
Prevod Staša Pavlović
Urejanje Špela Pavlič

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
510 g
342 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
flamsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

V majhni vasici na jugu Francije se od nekdaj govori o pogromu in zakopanem zakladu. Konec 19. stoletja v sinagogi v Kairu odkrijejo 1000 let stare dokumente, ki odstrejo skrivnost temačne francoske zgodovine. Sled vodi v čas »svetih vojn«, do mlade kristjanke iz dobro stoječe družine Hamoutal, ki je za ljubezen do sina glavnega rabina Francije pripravljena žrtvovati vse, tudi svojo veroizpoved. Sledimo mladoporočencema, ki postaneta begunca v kaotičnem svetu strasti, sovraštva, ljubezni in smrti, prestrašeni za življenje izjemne ženske Hamoutal: »Vrata v svobodo so odprta, ampak to je past. Ni poti nazaj.«

o avtorju

Stefan Hertmans (1951) je eden izmed najvidnejših in najbolj profiliranih flamskih avtorjev, doma in v tujini nagrajevani pesnik, pisatelj in esejist z zavidljivim opusom ter predavatelj na najuglednejših evropskih univerzah. Stalni gost mednarodnih podijev domače in tuje bralce navdušuje s svojimi eruditskimi, poetičnimi besedili, v katerih se pogosto dotika tem spominjanja, otroštva ter odnosa med domišljijo in resničnostjo. Kljub že več kot tri desetletja trajajoči uspešni pisateljski karieri pa je avtor največji preboj zagotovo storil s svojim zadnjim romanom Vojna in terpentin.

Recenzija Bukla

Stefan Hertmans (1951), priznani flamski pesnik, pisatelj in esejist, ki je napisal že več kot dvajset leposlovnih del, je zaslovel predvsem z leta 2013 izdano mednarodno uspeš­nico Vojna in terpentin (pri nas je za prevod dve leti kasneje poskrbela založba Beletrina), v kateri je na podlagi spominov svojega dedka opisal kulturne, politične in družbene razmere v Belgiji na prehodu iz 19. stoletja v 20. stoletje in uničujoča grozodejstva 1. svetovne vojne. V Tujki je zajadral v stoletja staro zgodovino in se ustavil okoli leta 1100 v francoski Provansi. V času svetih vojn izpiše usodo Vigdis Adelais, mlade kristjanke iz dobro stoječe normanske družine, ki prekrši vsa pravila, ko se poroči s sinom glavnega rabina v Franciji. Ker je takšen zakon seveda vse prej kot zaželen in ker njen oče na mladoporočenca pošlje svoje viteze, jima ne preostane nič drugega kot beg. Najprej sama, nato z otrokom, bežita v neusmiljenem svetu sovraštva in pogromov. Njuna obsojenost na večno begunstvo pa ni edino, kar bralca prikliče v sodobni čas; Hertmans je namreč mojster menjavanja perspektiv in rahljanja mej med posameznimi časovnimi obdobji in prostori. Če se nam en trenutek zdi, da prebiramo običajen zgodovinski roman, v naslednjem odstavku avtor opisuje, kako med sprehajanjem v gozdu vidi nesrečna ljubimca, ju celo sliši ali prepozna njeno podobo v enem izmed kipov v katedrali v Bourgesu. Nihanje med preteklostjo in sedanjostjo, domišljijo in resničnostjo v avtorjevi tipični maniri dodatno začini že tako mojstrsko zasnovano zgodbo.

Vanja Jazbec, Bukla 150

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...