Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zamaknjenost Lol V. Stein

Marguerite Duras
Zamaknjenost Lol V. Stein

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Litera
Zbirka Babilon
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-7056-04-4
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Le ravissement de Lol V. Stein
Leto izdaje izvirnika 1964
Prevod Barbara Pogačnik
Spremna beseda Barbara Pogačnik
Urejanje Tanja Petrič

Tehnične lastnosti
trda vezava
19,5 x 14,5 cm
171 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Avtorica v delu opisuje nenavadni ljubezenski odnos, ki se skozi protagonistkino samoizgubo oblikuje v ljubezenski trikotnik. 

Kompleksni roman, ki velja za eno osrednjih avtoričinih del, širše pa se uvršča v t.i. Indijski cikel, je izdelan s premišljeno enostavnimi sredstvi in je med drugim tudi roman o voajerizmu. Te tematike se avtorica loteva realistično, brez odvečnega slogovnega okrasja in pred predsodkov, z raziskovalno pozornostjo, ki seže vse do korenin človeške psihe.

Recenzija Bukla

Francoska pisateljica Marguerite Duras (1914–1966) je ena ključnih avtoric dvajsetega stoletja, ki je z romani, kot so Ljubimec, Moderato cantabile, Bolečina, Boj z morjem itn., dosegla kultni status in si že v času živ­ljenja zagotovila večno vlogo v zgodovini svetovne književnosti. V svojih delih je pogosto tematizirala zapletenost odnosov med moš­kimi in ženskami, pri svojih romanih (in scenarijih) pa posegala tudi po nelinearnih pripovednih postopkih. Kratki in s preprostimi sredstvi pisan roman Zamaknjenost Lol V. Stein iz leta 1964 je pred leti francoski časopis Le Monde uvrstil med sto najpomembnejših literarnih del dvajsetega stoletja, v njem pa je glavna junakinja naslovna Lol V. Stein, ženska v tridesetih letih, ki se je rodila in odrasla v bogati družini v S. Tahli, že kot mlada pa se je zaročila z Michaelom Richardsonom. Ključni dogodek, ki zaznamuje roman, se pripeti že kmalu po začetku, na plesu, kjer njen zaročenec sprva spontano zapleše s privlačno starejšo žensko Anne-Marie Stretter, potem pa se načrtno vrne k njej, zapleše z njo še enkrat, Lol V. Stein pa v tem že začuti, da zaročenca izgublja, kar se tudi zgodi. To Steinovo zelo prizadene, komaj si opomore, se kasneje poroči z glasbenikom, ki ga mimogrede sreča na sprehodu, zapusti rojstni kraj, z njim dobi tri otroke, deset let kasneje pa se vrne domov, kjer sreča prijateljico, ki ji je pomagala pri razhodu z zaročencem, kar sproži nepredvidljiv potek nadaljnjih dogodkov. Roman, ki raziskuje korenine človekove psihe.

Samo Rugelj, Bukla 148

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...