Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zbiralec sanj

Evald Flisar
Zbiralec sanj

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba KUD Sodobnost International
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-6970-90-7

Tehnične lastnosti
trda vezava
328 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

O knjigi

Zbiralec sanj nas popelje v gerlinski gozd v Prekmurju, kjer so v debla dreves vrezane začetnice prebežnikov, ki jim je šolarček Janez Grah, imenovan Fižolček, po drugi svetovni vojni pomagal varno prečkati mejo v Avstrijo, od koder so se razkropili po svetu. Le nekaj let pozneje je tudi njega sredi noči pretihotapil čez mejo v svobodni svet njegov stric. Janez Grah, pozneje Johannes Grach, nazadnje pa John Gray, postane v tujini uspešen psihoanalitik z zasebno prakso. Ko se po upokojitvi vrne v rojstno vas, da bi se povezal z otroštvom in svoje življenje sestavil v zgodbo, ga srečanje z Belolascem, ki živi sredi gozda, sooči z vrsto vprašanj, na katera je iskal odgovore vse življenje. Je spomin res popolnejši od vesolja, ker lahko vrne življenje nekomu, ki že dolgo več ne obstaja? Je življenje zgolj pletenina zgodb, ki se najprej spočnejo v naših glavah in se šele od tam preselijo v realnost? Ali lahko režiramo lastna življenja in usode svojih otrok na podoben način, kot režiser oblikuje like na odru? Kaj je resničnost in kaj so le sanje?
Zbiralec sanj je roman, ki utegne bralce pritegniti enako močno, kot je to storil Čarovnikov vajenec. Zagotovo pa bo doživel številne prevode, tako kot druga avtorjeva dela, ki jih je doslej 170 v 40 jezikih.

Recenzija Bukla

(Skupen opis za knjigi Zbiralec sanj in Greh.)

Najnovejši roman Evalda Flisarja (1945) med drugim tematizira vprašanja rekapitulacije posameznikovega življenja v poznih srednjih letih, razmišlja o zakonitostih poti, ki jo prehodi človek na poti svojega življenja in se ubada z vprašanji preteklosti in izvora, ki nujno pri vsakem privrejo na dan ob zazrtju nazaj v mladost. Glavni junak Zbiralca sanj, romana z avtobiografskimi potezami, je Janez Grah, ki ga je nekaj let po drugi svetovni vojni čez mejo spravil stric, od tam pa ju je pot najprej vodila v Avstrijo, potem pa v Nemčijo, kjer se je Janez počasi začel ukvarjati s psihologijo in psihiatrijo, se preimenoval v Johannesa Gracha, potem pa ga je pot odpeljala še naprej v London in na koncu v New York, kjer je postal uspešen psihoanalitik John Gray z zasebno prakso. Na stara leta se Gray vrne v prekmurske kraje svoje mladosti. Tu pa sredi ravnic sreča belolasca, ki mu začne pripovedovati zgodbe o njegovih starših, mu razkrije resničen razlog, zakaj je moral Janez, v mladosti imenovan Fižolček, s stricem zapustiti svojo rodno zemljo, mu pove, kaj se je v resnici zgodilo z njegovo mamo, mu odkrije resnico o njegovem očetu, mu pove zgodbe o njegovih polbratih in polsestri, in ga spodbudi, da svojo življenjsko zgodbo pove tudi sam, z vsem tem pa nas spravi na prepoznavni Flisarjev hudournik razgibanih zgodb, ki ne popusti do zadnje strani. Medtem pa je roman Greh (za prevode v tuje jezike) posodobljena in prečiščena verzija Flisarjevega prvega romana Mrgolenje prahu, ki nas – prav tako kot Zbiralec sanj – potegne tudi v Prekmurje, in nam postreže z dramatično, provokativno ter stilistično izbrušeno domačijsko zgodbo o tamkajšnjem surovem in preprostem ciganskem življenju.

Samo Rugelj, Bukla 140

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...