Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Lovim pomladni veter

Ciril Kosmač
Lovim pomladni veter

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-284-633-6
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Izbor Andraž Gombač, Nanča Kosmač Kogej
Spremna beseda Andraž Gombač

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14 cm
680 g
659 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga Lovim pomladni veter obeležuje dvojni jubilej velikega slovenskega pisatelja Cirila Kosmača (1910–1980), saj mineva 110 let od njegovega rojstva in 40 let od njegove smrti. Prinaša izbor 33 novel, ki jih je Kosmač v treh desetletjih, od zgodnjih tridesetih do konca petdesetih let 20. stoletja, objavil le v časopisih in revijah. Neprecenljivo je pisateljevo pričevanje iz prve roke: o tigrovskem uporu, fašističnih ječah, begunskih letih po Sloveniji in Evropi, partizanskem boju … Knjiga, ki sta jo sestavila Andraž Gombač in pisateljeva hči Nanča Kosmač Kogej, se bere kot avtobiografija trdoživega in živega naroda. Za Kosmača je bilo pisanje v slovenščini dejanje upora. Nad žuborečo reko njegovih besed še zmeraj veje pomladni veter upanja.

O AVTORJU

Ciril Kosmač (1910–1980) je nižjo trgovsko šolo končal v Gorici, malo maturo pa opravil v Tolminu. Sodeloval je pri TIGR-u, bil leta 1929 aretiran in zaprt v Gorici, Kopru in Rimu, na tržaškem procesu pa oproščen. Leta 1944 se je vrnil iz Francije in Anglije in se pridružil partizanom. Po vojni je bil urednik Slovenskega poročevalca in tednika Tovariš, dramaturg pri Triglav filmu, zatem pa svobodni književnik.

Recenzija Bukla

Leto 2020 je leto dvojnega jubileja Cirila Kosmača: mineva 110 let od njegovega rojstva in 40 let od njegove smrti. V pričujoči knjigi so zbrana in mnoga od njih prvič objavljena besedila, ki so bila doslej znana le redkim ali pa so v pisateljevi zapuščini čakala na razkritje in objavo. Knjigo, v katero je uvrščenih 33 novel, ki jih je Kosmač od zgodnjih 30-ih do konca 50-ih let objavil le v časopisih in revijah, sta sestavila Nanča Kosmač Kogej, pisateljeva hči, in Andraž Gombač. V izboru objavljene kratke proze spremljamo pisateljevo življenje, njegovo odraščanje in njegovo politično udejstvovanje ter službovanje na različnih področjih kulturnega in publicističnega delovanja. Kosmač je več desetletij upal in se trudil, da bi napisal monumentalni kolektivni roman Domovina na vasi. Iz njegovih poskusov in fragmentov so nastala številna odlična samostojna zaokrožena dela. Kosmača, ki je začel pisati sredi 30-ih let 20. stoletja, je opredeljeval slog socialnega realizma, ki ga je v številnih delih presegel in se dokazal kot velik poznavalec psihologije človekovega upora, boja, trpljenja in vztrajanja. Proslavil se je tudi kot scenarist filmov Na svoji zemlji, Balada o trobenti in oblaku ter Tistega lepega dne. Nadčasen ostaja tudi njegov Tantadruj! V pričujoči izdaji Lovim pomladni veter, ki z belim konjem na naslovnici kar simbolizira prihod svobode, se bralcu razkriva dopolnjena podoba avtorjeve življenjske in ustvarjalne poti. Čudovit, globok poklon Cirilu Kosmaču v njegovem jubilejnem letu!

Sonja Juvan, Bukla 156

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...