Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Menih

srhljiva gotska romanca
Matthew Lewis
Menih

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Sanje
Zbirka Sanje. Roman
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-274-320-8
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Jedrt Maležič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 15 cm
620 g
418 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Menih je ob svojem prvem izidu leta 1796 bralce šokiral in vznemiril z nazornimi opisi poželenja, greha in nasilja do te mere, da so ga sprva celo prepovedali. Vabljiva mešanica Umberta Eca in Anne Rice ostaja napeta, žgečkljiva in grozljiva vse do današnjega dne.

Ambrosio je opat v kapucinskem samostanu v Madridu. Verniki ga imajo radi in zaradi svoje pobožnosti si je prislužil vzdevek »sveti mož«. Pa vendar; pod masko človeka, ki je življenje posvetil Bogu, se skriva hinavsko srce. Menih je aroganten, razuzdan in maščevalen, njegova sla ga vodi po strmi poti v pogubo. Ko sledimo njegovemu utapljanju v svetu propada, spoznamo naivno devico, ki se ujame na njegove limanice, pogubno lepotico, ki je vešča čarovništva, srhljivo Krvavečo nuno, zlobno samostansko predstojnico, tavajočega žida in špansko inkvizicijo – vse to v zgodbi, spleteni z vrhunsko domišljijo.


Menih velja za klasično delo gotske literature, ki je pustilo neizbrisen pečat v angleški literaturi in vplivalo na tako ugledna literarna imena, kot so Byron, Scott, Poe, Flaubert, Hawthorne, Emily Brontë in mnogi drugi pisci zadnjih dveh stoletij.

Recenzija Bukla

Občudovali so ga, hodili trumoma na njegove maše, ga cenili zaradi miru, modrosti, ker je zmogel preseči zemeljsko in meseno. Bogata dedinja se je, da bi mu bila blizu, preoblekla v moškega in se naselila v samostanu. Miren uvod v zgodbo ter prekipevajoči razuzdanost in maščevalnost svetega moža v družbi povzpetnežev, lepotic in devic se v Menihu, izšel je leta 1796, prepletajo bolj barvito, kot to zmorejo skupaj sodobne telenovele in krimiči. Ni efektov, bližnjic, je pa dolg popis detajlov. Besedna moč in domišljija znata v vse bolj politično korektni in prestrašeni zdajšnosti morebiti sprožiti podoben učinek moralne zgroženosti kot ob prvi izdaji. Ob izidu so ga sicer prepovedali. Incest, inkvizicija, umor, erekcija mesa in sprevrženost duha, ki ne uplahne – Meniha samega še vedno slikajo človeško. Uvodni in vmesni verzi lirično prekinjajo plaz, ki se ne more zaustaviti. Kar razumem kot večno mantro »od normalnega do beštialnega« v nas, je samo korak. In še nekaj je v tem gotskem hitu, kar ne diši po preteklosti. Ženske, ki se ali zakrivajo ali so res nedostopne, še vedno bolj podžgejo od tistih s hitrim in nekompliciranim »Ja«. Odklopite se od spleta in uživajte. 418 strani zle potence.

Jedrt Jež Furlan, Bukla 116-117

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...