Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Misliš resno?

Ljubezen v odtenku drugačnosti
Sonja Pungertnik
Misliš resno?

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Mohorjeva Celovec
Leto izdaje 2021
ISBN 978-3-7086-1165-5

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 16,5 cm
480 g
174 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje > mladinsko leposlovje
leposlovje
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zgodba o slepi Sari, o njenih mladostnih hrepenenjih in željah, je napisana tankočutno, iskrivo in privlačno, da knjigo le stežka odložiš, dokler ne prideš do zadnje strani. Videčemu bralcu široko odpira vrata v svet teme. A tam so, presenetljivo, povsem običajne človeške želje: biti slišan, razumljen, sprejet, ljubljen.

Ob zgodbi se je mogoče zazreti tudi v ogledalo. In ne nazadnje ostanejo vprašanja: Me taka zgodba navduši, pretrese ali spravi v solze? Lahko zaradi nje stopim korak naproti osebam z okvaro vida? Zmorem začutiti stisko in radost bližnjega? Ali je v mojem življenju več svetlobe ali teme?

Knjigo iz srca priporočam v branje tako mladostnikom kot odraslim, videčim in ljudem z okvaro vida. In želim, da se vas dotakne.

Mihaela Kavčič

Recenzija Bukla

Avtorica romana prvenca je sama od rojstva slepa, a je kljub temu po študiju defektologije svoje znanje še nadgrajevala in dosegla velike uspehe tudi na področju poučevanja slepih in slabovid­nih otrok ter pri izvajanja programov osebnostne in duhovne rasti. Bila je izbrana tudi za Slovenko leta 2014. Njena pretresljiva, a ne tudi sentimentalna pripoved o slepem dekletu Sari in trdih preizkušnjah, skozi katere se je morala prebiti, da je ostala skupaj z izbrancem Matjažem, je v celoti izmišljena, podobnost z nastopajočimi osebami in dogodki pa so zgolj naključne. Tako zatrjuje avtorica, vendar si ni mogoče predstavljati, da bi mogel kdor koli, ki ne vidi – Sonja Pungertnik to oznako raje uporablja kot bolj dokončno usodno slepoto – tako prepričljivo in doživeto opisati stiske in dvome, omahovanje in skoraj že obup, če ne bi bile tudi del njenih izkušenj med odraščanjem. Gre za srečevanja z nerazumevanjem in predsodki, pa tudi z zlobo in škodoželjnostjo ljudi, ki se imajo za dobre in »normalne«, kot Matjaževa starša, v resnici pa ju bolj kot dobro mladega para skrbi, kaj bodo rekli drugi, ker si njun edinec uničuje življenje z »nenormalnim«, »pohabljenim« dekletom. Zgodba se izteče v srečen konec, ki pa ni samoumeven in bralca še lep čas ne pusti­ ­ravnodušnega.

Iztok Ilich, Bukla 162

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...