Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Ordesa

V vsem je bila lepota
Manuel Vilas
Ordesa

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Aktivni mediji
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-94999-1-7
Naslov izvirnika Ordesa
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Luka Pieri

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 15 cm
520 g
369 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
špansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga, ki je na trenutke otožna, vedno pa čustvena pripoved, je intimna kronika Španije zadnjih desetletij, pa tudi pripoved o vsem, kar nas opominja, da smo ranljiva bitja, o potrebi po tem, da vstanemo in gremo naprej, tudi ko se zdi, da to ni mogoče, ko so skoraj vse vezi, ki so nas združevale z drugimi, izginile ali pa smo jih pretrgali. In smo preživeli. 

O AVTORJU

Manuel Vilas (Barbastro, 1962) je pesnik in pisatelj, resno pa piše tudi za časnike. Za svoja dela je prejel številne nagrade. Njegova zadnja objavljena knjiga, Ordesa (2018), je postala književni fenomen; kulturni prilogi Babelia (El Pais) in La Esfera (El Mundo) sta jo razglasili za najboljšo knjigo leta, prejela pa je tudi nagrado za umetnost in književnost častnika Heraldo de Aragon

Recenzija Bukla

Knjiga, ki je na trenutke otožna, ves čas pa čustvena pripoved, je intimna kronika Španije zadnjih desetletij, obenem pa tudi pripoved o vsem, kar nas opominja, da smo ranljiva bitja, in o potrebi po tem, da vstanemo in gremo naprej, tudi ko se zdi, da to ni mogoče, ko so skoraj vse vezi, ki so nas združevale z drugimi, izginile. Roman Ordesa je poln nostalgičnih in tudi anekdotičnih spominov, ki jih španski pesnik in pisatelj Manuel Vilas (1962), pripoveduje o svojih starših. Govori o krhkosti, velikih življenjskih porazih in moči, ki jo imamo vsi v sebi, a se pojavi šele, ko izgubimo nekaj, kar je bilo del nas. ­Ordesa je odlična vaja v samoopazovanju in iskanju lastne identitete skozi pogled v preteklost; v njej so strnjene družinske in prijateljske vezi ter pokrajine, v katerih lahko začutimo mir in tišino, po katerih danes tako hrepenimo. Naslov knjige se nanaša na resnično mesto, ki ga avtor opredeljuje tako: »Moj oče je imel rad Ordeso. Ker v Ordesi vse norosti življenja nenadoma umrejo pred sijajem gora, dreves in reke.« In nadaljuje: »Vse je bilo skoncentrirano v imenu, ki je krajevno ime: Ordesa, ker je bil moj oče resnično predan pirenejski dolini Ordesa in ker je v Ordesi znana in lepa gora, imenovana Monte Perdido.« Manuel Vilas, ko govori o sebi in svoji otrplosti in čustvenem nemiru, pripoveduje o svoji družini: »Bili smo revni, a z milostjo.« Orisuje obdobje, medtem ko orisuje dobo, namiguje na Španijo, ki je prav tako nemirna in v nenehnem spreminjanju. Prehaja iz poezije v prozo, iz pripovedi v avtobiografijo, v izpovedni roman, ki dokazuje, da tisto, kar je lepo, ni nujno, da je lepo in veselo. To se vedno znova pokaže v Ordesi. Ordesa je postala knjižni fenomen; kulturni prilogi Babelia (El Pais) in La Esfera (El Mundo) sta jo razglasili za najboljšo špansko knjigo leta, prejela pa je tudi nagrado za umetnost in književnost časnika Heraldo de Aragón.

Boštjan Svete, Bukla 155

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...