Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Ulica okopov

Kari Hotakainen
Ulica okopov
24,90 € 24,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba KUD Sodobnost International
Zbirka Horizont
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-7132-53-3
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Juoksuhaudantie
Leto izdaje izvirnika 2022
Prevod Julija Potrč Šavli

Tehnične lastnosti
trda vezava
22,5 x 14,5 cm
510 g
319 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
finsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Mattijevo življenje spremeni usodni udarec, zaradi katerega ga zapustita žena in hčerka. Ker pripada generaciji moških, ki je svojo zavezanost enakosti dokazala s poštenim opravljanjem gospodinjskih opravil in s skrbjo za otroka, izguba družine zlomi hrbtenico Mattijevega obstoja. Da bi življenje spet imelo smisel, mora dobiti nazaj svojo družino. Prepričan je, da mu bo to uspelo, če bo le uresničil ženine sanje o nakupu hiše. Z daljnogledom okoli vratu se odpravi na safari po stanovanjski soseski – raziskuje navade tamkajšnjih prebivalcev in išče primerno tarčo … Njegova obsedenost ga žene do ekscesov in kmalu ni več poti nazaj.

Ulica okopov je najbolj znan roman priljubljenega finskega pisatelja Karija Hotakainena, za katerega je leta 2002 prejel nagrado finlandia in nagrado Nordijskega sveta za književnost. Gre za finsko moderno klasiko, ki je dodatno priljubljenost dosegla po tem, ko je bil leta 2004 po njej posnet istoimenski film. V svojih romanih se Hotakainen loteva aktualne družbene stvarnosti: mojstrsko prikazuje usode posameznikov ter sočutno in s prepoznavnim humorjem ubeseduje bedo sodobnega življenja.

Recenzija Bukla

Mattijevo življenje se prelomi sredi televizijskega prenosa tekme njegovega najljubšega hokejskega moštva. Zaradi enega samega trenutka, ko je hipno izgubil nadzor in v afektu udaril ženo, ga je zapustila. Matti je moški generacije, ki na vsakem koraku citira zlajnane refrene rock poezije, nima velikih življenjskih ambicij, ima pa o vsem svoje mnenje, ki ga izpoveduje ženi. Nikoli ne stori ničesar izjemnega, vendar ljubeče skrbi za otroka, kuha za vso družino in marsikaj postori za dom. Ko ga zapusti žena in s seboj odpelje hčerkico, se Matti ove, da je brez njiju njegovo življenje brez smisla. In da mu ni bilo mar za ženine sanje, da bi se preselili v majhno hišico z vrtom in gugalnico. Zdaj ima en sam cilj: kupiti hišico in si s tem priboriti nazaj družino. Obsesivno se loti vsega, kar bi ga pripeljalo do cilja, toda izčrpavajoče služenje dodatnega denarja, oprezanje za nepremičninskimi posred­niki in zagrizeno vrtanje za ugodnimi hišicami sproži usodno erozijo dogodkov, ki v labirint ogledal ujame pahljačo sotrpinov v boju za preživetje v sodobnem svetu. Roman Ulica okopov šteje za finsko moderno klasiko. Kari Hotakainen (1957), eden izmed najuspešnejših sodobnih finskih avtorjev (Zakon narave, Kar nam je usojeno), je zanj leta 2002 prejel najpomembnejšo finsko književno nagrado finlandia in nagrado Nordijskega sveta. Odlikuje se po pronicljivem vpogledu za kuliso vsakdanjega, ostri kritiki sodobnega sveta, empatičnem poglabljanju v vijuge duševnosti in za avtorja značilnem humorju, začinjenim s sarkazmom.

Maja Črepinšek, Bukla 169

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...