Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Pesnica

Tone Partljič
Pesnica

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-284-527-8
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Spremna beseda Ignacija J. Fridl
Urejanje Špela Pavlič

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
570 g
540 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
leposlovje
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

»V naši deželi skoraj vse reke tečejo od zahoda proti vzhodu. Torej proti soncu.« Tudi Pesnica. Ampak Pesnic je več: je reka, ali pravičneje rečica Pesnica, dva zaselka blizu rečice, eden v Avstriji in eden pod Kozjakom, je Pesniška dolina in še velika vas Pesnica in železniška postaja Pesnica, kjer je avtorjev oče delal več kot trideset let … Pesnica je tudi kraj v avtorjevi domišljiji in spominu, ki zanj pomeni obdobje otroštva in zgodnje mladosti. V romanu spremljamo zgodbo avtorjevega otroštva, zgodbe njegovih staršev in pomembnih Pesničanov, ki spremljajo spreminjanje njim ljube doline v »spalno« naselje Maribora.

Spremno besedo je napisala Ignacija J. Fridl.

o avtorju

Tone Partljič (1940) je eden najbolj vsestranskih slovenskih literarnih ustvarjalcev. Objavil je mnogo odmevnih proznih in dramskih del ter scenarijev za televizijske in radijske igre in filme. Za svoje ustvarjalne dosežke je prejel nagrado Prešernovega sklada, Levstikovo nagrado, Grumovo nagrado, Glazerjevo nagrado za življenjsko delo in leta 2016 veliko Prešernovo nagrado.

Recenzija Bukla

Tone Partljič v svojem najbolj avtobiografskem romanu Pesnica razkrije, da je Pesnic več. Pesnica je reka, ali pravičneje rečica Pesnica, dva zaselka blizu rečice, eden v Avstriji in eden pod Kozjakom, je Pesniška dolina in še velika vas Pesnica in železniška postaja Pesnica, kjer je avtorjev oče delal več kot trideset let … Po drugi strani pa je Pesnica tudi kraj v avtorjevi domišljiji in spominu, ki zanj pomeni obdobje otroštva in zgodnje mladosti. V romanu spremljamo zgodbo avtorjevega odraščanja, zgodbe njegovih staršev in pomembnih Pesničanov, ki so skozi čas spremljali spreminjanje njim ljube doline v »spalno« naselje Maribora. Posebna pripovedna nit pa opisuje tudi zgodbo avtorjevega očeta in avtorja samega, ki v odrasli dobi hiti s pisanjem komedije Moj ata, socialistični kulak v upanju, da jo bo oče videl še pred smrtjo.

Samo Rugelj, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...