Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Ljubezenski triptih

Neža Maurer
Ljubezenski triptih

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Sanje
Zbirka Hiša pesmi
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-274-211-9
Ilustracije Edi Sever
Urejanje Tjaša Koprivec

Tehnične lastnosti
trda vezava
27 x 20 cm
610 g
109 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ljubezenski triptih odstre oltar umetničine nezaslišano vitalne snovi. Z nenapeto in spet gosto hrepenenjsko liriko zaniha duha in telo – in razodeva zrelo, razgaljajoče zastrto pisavo, ki odpira polje hotenja, dvoma, (grenkih) slasti in žive, radostne življenjske žeje.
Troedina pesniška misel (Hrepenenje, Iste besede ne pomenijo vselej isto, Vlaki vabijo) je zavita v žareč kolutec budnega čustva, ki je tihi krik človeške (ženske) občutljivosti.

Pesemska knjiga Neže Maurer je zvonek lirični zajem, ki je po čuječnem zorenju vendarle razprl opojno socvetje.
- Tjaša Koprivec, urednica

Recenzija Bukla

Novinarka, urednica in književnica, predvsem pesnica Neža Maurer je začela pisati pri tridesetih letih, na začetku, kot je nekoč dejala, bolj iz stiske, ker ni imela denarja, kot pa iz želje. Toda pesmi so postale – in ostale rešitev za njena silovita osebna čustva. O tem priča obsežna bibliografija in dokazuje tudi zbirka Ljubezenski triptih, v kateri se pesnica v sklepnih verzih sicer poslavlja – Odhajam. Moj vlak bo zdaj zdaj odpeljal. /…/ Ne bom se vrnila – , vendar si je težko predstavljati, da s tem misli resno. Da je konec že blizu, čeprav tudi začenja z venečo vrtnico, ki ji bijejo zadnje minute, in si govori, da je v smrti morda odrešitev. Kajti v treh ciklih pesmi te zbirke so kot svetli prebliski nanizani tudi verzi, ki jih prevevajo želje in sanje o ljubezni in strasti, hrepenenje, ki ima življenje v svoji sladki oblasti. Vitalnost si podaja roko z resignacijo, občudovanje lepote cvetov zna biti glasnejše celo od smrti, ki se oglasi v bližini. Ne nazadnje pesnica tudi pravi: Že misel, da bi odšla, je zločin. Cvet čaka sonce. Čakam. Jedro njene biti pa še kar ostaja ljubezen.

Iztok Ilich, Bukla 99

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...