Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Nevarne svečanosti

Vlada Urošević
Nevarne svečanosti

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-284-205-5
Leto izdaje izvirnika 2004
Prevod Namita Subiotto
Urejanje Mitja Čander

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20,5 x 13,5 cm
330 g
267 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
makedonsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Vlada Urošević je pesnik, pisatelj, kritik, esejist, prevajalec, literarni znanstvenik in profesor primerjalne književnosti. Nekaj časa je delal kot kulturni urednik na makedonski nacionalni televiziji in urejal skopsko literarno revijo Razgledi. Je dopisni član mednarodne Akademije Mallarme v Parizu, redni član evropske pesniške akademije v Luksemburgu in član Makedonske akademije znanosti in umetnosti. Francoska vlada mu je podelila naziv vitez reda umetnosti in literature, nato pa še oficir reda umetnosti in literature za njegov prispevek k približevanju francoske poezije makedonski publiki. Uredil je nekaj antologij makedonske, jugoslovanske in francoske literature. Veliko del je prevedel iz makedonščine v srbščino, iz francoščine pa je v makedonščino prevedel dela naslednjih avtorjev: Baudelaire, Rimbaud, Apollinaire, Breton, Michaux, Bosquet.

Izbor poezije in kratke proze, ki ga držite v rokah, z močnimi barvami ilustrira ustvarjalna načela, ki jih je avtor orisal v spremnem trodelnem avtopoetičnem eseju. Pripravil ga je avtor v sodelovanju s prevajalko. Pesmi so nabrane iz preglednega izbora njegove poezije, objavljenega v prvem (od desetih) zvezku izbranih del z naslovom Zvezdni sadovnjaki (Ѕвездени овоштарници), ki ga je leta 2004 objavila založba Magor iz Skopja, prozna besedila pa iz zbirke Sedma stran kocke, ki je izšla leta 2010 pri isti založbi.

Recenzija Bukla

V izboru poezije (v makedonščini in prevodu v slovenščino Namite Subiotto) Nevarne svečanosti makedonskega pesnika starejše generacije Vlada Uroševića (rojen leta 1934) uzremo pesniško pokrajino, ki se sidra v nas s svojo inovativno ekspresivnostjo. Ljubimci se ljubijo v skafandrih, kamni se od dolgega stanja mehčajo, o pticah je prepovedano pisati, otroci zaspijo z nemirnim spancem, internet je dvorana iluzij … je le nekaj pesnikovih misli za ilustracijo razpadanja svet(eg)a. Pesnik, pisatelj, kritik, esejist, prevajalec, literarni znanstvenik ter profesor primerjalne književnosti v zadnjem delu zbirke v eseju (Biographia litteraria) o svoji literarni poti pesmi podkrepi z razlago doživljanja sveta in svojem kaljenju v njem. Med drugim pravi: »Poezija je čaranje: pesnik je kot vrač, ki meče uroke in žene svet, da mu služi, torej da razkrije svojo mikavnost.«

Sabina Burkeljca, Bukla 125

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...