Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Poezije

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Celjska Mohorjeva družba, Goriška Mohorjeva družba
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-278-139-2
Leto izdaje izvirnika 1908
Ilustracije Anton Koželj

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 17 cm
350 g
152 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Faksimile izdaje iz leta 1908.

Mojo srčno kri škropite

Simon Gregorčič (1844– 1906) je eden najbolj priljubljenih slovenskih pesnikov, ki je osvojil srca slovenskih bralcev vseh rodov in vseh stanov. Smemo reči, da je po popularnosti presegel celo Franceta Prešerna. Od kasnejših pesnikov so podoben, osebni in čustveni odnos najširše množice pokazale le še do pesmi Janeza Menarta in Toneta Pavčka. Ne bi bilo pa prav, ko bi o vzrokih priljubljenosti pesnikov med ljudmi sklepali na osnovi nepreverjenih dejstev. Vsekakor velja za odnos do Gregorčiča in Pavčka dejstvo, da njune pesmi zrcalijo ljubezen do slovenske domovine, za vse tri, Gregorčiča, Menarta in Pavčka, pa spevnost njihovega verza, ki ustreza dojemanju pesniškega ritma najširšega občinstva.

Za Gregorčiča pa lahko neskromno navedemo še en razlog za priljubljenost. Po zaslugi Mohorjeve družbe, ki je leta 1908 izdala njegove Poezije v nakladi 80.000 izvodov, so prišle njegove pesmi v sleherni slovenski dom. To izdajo je uredil njegov duhovniški in pesniški tovariš Anton Medved (1869– 1910). Ilustriral jo je slikar Anton Koželj (1874– 1954), začetnik in klasik slovenske knjižne ilustracije.

Knjiga iz leta 2014 je natančna faksimilirana izdaja poezij iz leta 1908, vključno s faksimilom rokopisa pesmi Mojo srčno kri škropite, v skladu s sodobnimi izdajateljskimi standardi. Redakcijsko poročilo Marjana Smolika, urednika izdaje 1989, in Jožeta Faganela popisuje zapleteni in burni nastanek »Mohorjevega Gregorčiča« in ovrednoti ostalih 7 izdaj njegovih Poezij pri Mohorjevi.

Domoljubne Gregorčičeve pesmi, ki so ob nastajanju prestajale spopade t.i. kulturnega boja, a vendarle osvojile slovensko ljudstvo, naj v sozaložništvu z Goriško Mohorjevo družbo počaste četrtstoletnico samostojne Slovenije, še vedno v ozračju kulturnega boja, ki je prešel na politično področje.

Recenzija Bukla

Duhovnik Simon Gregorčič (1844– 1906) sodi med najbolj priljubljene slovenske pesnike vseh časov, k čemur je botrovalo tudi dejstvo, da je Celjska Mohorjeva družba natisnila njegove Poezije v visoki nakladi 80.000 izvodov. Ko je bil Gregorčič živ, so pesmi izšle v treh delih, dve leti po smrti pa je ugledala luč sveta integralna izdaja, ki je bila dostopna tako rekoč vsakomur, ki je govoril slovensko. Pozneje je izšlo več ponatisov, zaradi zanimanja za izvirnik pa se je nekaj več kot sto let po prvotnem izidu založba odločila ponatisniti prvo izdajo, faksimile, v katerem so ohranjene tako pisava kot tudi umetelne slike Antona Koželja, enega prvih knjižnih ilustratorjev pri nas. Gregorčičeve pesmi sicer prežema raznolika motivika. V njih je pesnik izražal ljubezen do narave in domovine, pa tudi odnos do soljudi in do smrti. Edini dodatek k novi izdaji je redakcijsko poročilo urednikov Jožeta Faganela in Marijana Smolika, v katerem najdemo zgodovinski pregled vseh Gregorčičevih izdaj.

Žiga Valetič, Bukla 103

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...