Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Rane naših bratov

Joseph Andras
Rane naših bratov

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Sophia
Zbirka Previharimo viharje
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-7003-44-4
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika De nos frères blessés
Leto izdaje izvirnika 2016
Prevod Jasmina Žgank

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 14 cm
190 g
125 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Rane naših bratov je knjiga odločitev, v osnovi biografska. V izostrenih sekvencah obravnava odločitev protagonista, francoskega Alžirca Fernanda Ivetona (1926–1957), da se dejavno vključi v alžirski osvobodilni boj. Tretjeosebna pripoved učinkuje kot povezava preteklosti in sedanjosti protiimperialističnega boja, kot preseganje redukcije na individualnost. Poudarja pristni pomen bratstva, enakosti in svobode. Iveton je bil član Komunistične partije Alžirije, borec na strani osvobodilne fronte (FLN). Bil je edini Francoz, ki ga je francoska država v času vojne usmrtila, ga obsodila na smrt z giljotino – ker je podstavil bombo, četudi v neobljudenem predelu tovarne, v kateri je delal, za kar se je odločil zato, da ne bi bilo žrtev. Njegovo dejanje je bilo izraz protesta, ne barbarstva. Tega ključnega dejstva sodišče ni upoštevalo in je bilo tudi pozneje pogosto prezrto ali instrumentalizirano zaradi diskvalifikacije uporništva. Pravosodni minister je bil François Mitterand.

V romanu se prepletata dve pripovedi. Prva se začne in medias res, ko gre Iveton podstavit razstrelivo, in teče do njegove usmrtitve nekaj mesecev pozneje. V alternaciji s prvo pripovedjo se odvija druga, ki se začne v preteklosti, ko je Iveton v Franciji spoznal bodočo ženo Hélène, izteče pa se z njenim spremljanjem sojenja. Poglavja hkrati pripovedujejo Ivetonovo politično zgodbo in drugo, osebnejšo, s Hélènine perspektive.

Andras je roman napisal v literarnem slogu, ki ga kritiki ocenjujejo kot edinstvenega, kot odmik od prevladujočih sodobnih pisav v romaneskni formi. Knjiga je imela v Franciji močan odziv, usidrala se je v družbenem mestu, ki vladajočemu razredu vzbuja nelagodje: do besede prihaja »beli«, »francoski« »delavec« in »borec«, ki je bil usmrčen kot »morilec« in »barbarski terorist«.

Recenzija Bukla

Francoski pisatelj Joseph Andras (1984) je za kratki roman Rane naših bratov leta 2016 prejel prestižno Goncourtovo nagrado za najboljši prvenec, vendar jo je zavrnil, saj z njo ni hotel prispevati k »instrumentalizaciji tematike«, ki je v osrčju tega literarnega dela. Gre namreč za nekakšen biografski roman, njegov resnični protagonist je francoski Alžirec Fernand Iveton (1926–1957), ki se je dejavno vključil v alžirski osvobodilni boj, potem pa bil edini Francoz, ki ga je država obsodila na smrt in usmrtila z giljotino, to pa zato, ker je podstavil (sicer neškodljivo) bombo. Pisatelj nas že na začetku vrže v filigransko izpisano dogajanje, ko gre Iveton podstavit razstrelivo, in teče vse do njegove usmrtitve nekaj mesecev kasneje. Vmes se preplete še druga pripovedna nit zgodbe, ki nas potegne v preteklost, ko je spoznal bodočo ženo Héléne, zaključi pa se z njenim spremljanjem sojenja. Knjiga je imela v Franciji močan družbeni odziv, saj je s svojo tematiko in resnično usodo glavnega lika zbudila nelagodje pri tamkajšnjem vladajočem razredu.

Samo Rugelj, Bukla 153

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...